Preminuo bivši predsjednik SAD-a George H. W. Bush

Bivši američki predsjednik George H. W. Bush preminuo je u 94 godini,javlja. Bush, 41. američki predsjednik, i otac bivšeg predsjednika Georgea W. Busha, u četiri desetljeća duge političke karijere bio je i kongresnik, veleposlanik pri UN-u, izaslanik u Kini, direktor CIA-e te potpredsjednik u dva mandata, piše HRT.

George H.W. Bush rodio se 1924. godine u državi Massachusetts. Za američkog predsjednika izabran je 1989. nakon što je osam godina obnašao dužnost potpredsjednika u mandatu Ronalda Reagana.

George H. W. Bush bio je predsjednik SAD-a u vrijeme sloma komunizma u istočnoj Europi i raspada SSSR-a nakon čega je SAD postao jedina velesila. Kasnije je vodio i vojnu akciju Pustinjska oluja u Perzijskom zaljevu, kada je porazio vojsku Saddama Huseina.

Zamjeralo mu se, međutim da je zapustio unutarnju politiku te da je odustao od obećanja da neće povećati poreze. Na predsjedničkim izborima 1992. pobijedio ga je Bill Clinton.

George W. Bush izjavio je kako je njegov George H. W. Bush bio čovjek jakog karaktera i najbolji otac kojega sin i kćer mogu imati.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.