Pronašli su sobu s nacističkim zlatom vrijednim pola milijarde kuna?

Grupa amatera smatra da je na tragu velikog otkrića izgubljenog Hitlerovog blaga. Riječ je o pronalasku tzv. Jantarne sobe za koju vjeruju da se nalazi ispod njemačkog grada Wuppertal.

Lovci na blago kopaju ispod ulica starog industrijskog grada Wuppertal.

Jantarna (ili Ćilibarska) soba, čija se vrijednost procjenjuje na 250 milijuna funti (oko pola milijarde kuna), opljačkana je 1941. godine u invaziji nacističkih trupa, a nalazila se u palači Petra Velikog u Rusiji. Napravljena je od šest tona ćilibara, a obložena je zlatom i dragim kamenjem.

Jedno do najdragcojenijih umjetničkih djela

Riječ je o jednom od najdragocjenijih ukradenih umjetničkih djela tijekom Drugog svjetskog rata.

68-godišnji Karl-Heinz Kleine i njegovi prijatelji iz kuglačkog kluba tvrde da imaju dokaz da su nacisti zakopali Jantarnu sobu ispod ulica Wuppertala. Taj je grad protkan podzemnim bunkerima i tunelima koje su iskopali nacisti.

”Erich Koch, nacist iz Istočne Pruske, koji je umro u zatvoru u Poljskoj 1986. godine, bio je iz Wuppertala. Kada se Crvena armija približila Koenigsbergu, naredio je da se blago spakira i prebaci u njegov rodni grad. Proučavali smo zapise i razgovarali s ljudima iz tog vremena”, tvrdi on.

Lokalne vlasti dale su im dozvolu za kopanje.

”Ne možemo otkriti naše izvore, ali ovdje ćemo pronaći Jantarnu sobu”, tvrdi Kleine.

Misterij nestanka Jantarne sobe nikada nije riješen i plijeni pažnju već desetljećima. Teorija je nekoliko. Neki vjeruju da je izgorjela u požaru u tvrđavi Konigsberg 1945. godine, no to nikada nije dokazano.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.