Prva žena u svemiru umalo se nije vratila, a o tome je morala šutjeti 30 godina

Tereškova je bila odabrana za misiju prije svega zbog svog ogromnog iskustva u skakanju padobranom, što se na kraju misije pokazalo ključnim za povratak kući

Valentina Tereškova prva je žena koja je sama poletjela u svemir, a s tog putovanja 16. lipnja 1963. godine se gotovo nikada nije vratila.

Tereškova je bila odabrana za misiju prije svega zbog svog ogromnog iskustva u skakanju padobranom, što se na kraju misije pokazalo ključnim za povratak kući.

Do trenutka kada je u brodu Vostok 6, Tereškova je odradila 126 skokova, što je bilo važno i zbog činjenice što su se ruski astronauti pri povratku na Zemlju izbacivali iz svemirskog broda i prizemljivali padobranom.

Tereškova i još četiri žene su odradile 18 mjeseci napornih priprema, no jedino je ona prošla. U nešto više od 70 sati okružila je zemlju 48 puta.

Jedna stvar koju su joj zaboravili spremiti među stvarima bila je četkica za zube, zbog koje su se šalili da je veliki propust, a Tereškova je na jednom predavanju ispričala kako se snašla, jer je imala ruke, vodu i pastu za zube.

No, pred kraj putovanja Tereškova je primijetila da se pojavila puno veća greška – njezin brod se počeo udaljavati od Zemlje, umjesto da se približava.

“Nedostatak četkice za zube je bila zaista šala u usporedbi s činjenicom da je brod bio programiran za uzlaznu putanju, a ne silaznu putanju. Počela sam se sve više penjati umjesto da se spuštam prema tlu. Uspjela sam na vrijeme javiti kontroli na zemlji što se događa”, ispričala je Tereškova.

Međutim, u sovjetskoj Rusiji šezdesetih godina zaposlenicima vlade se greške na poslu nisu lako opraštale, a naročito ne onima koji su radili u ruskom svemirskom programu koji se u to vrijeme natjecao s Amerikancima.

Dizajner broda Sergej Korolev zatražio je od Tereškove da nikome, barem nekoliko desetljeća, ne govori o onome što se dogodilo na povratku kući.

“Ja sam potom od njega zatražila da osoba koja je bila odgovorna za grešku ne bude kažnjena, jer bila bi kažnjena i to strogo. Taj sam događaj držala tajnom 30 godina”, rekla je Tereškova, donosi Business Insider.

Tereškova je zbog vlastite sigurnosti morala skočiti s padobranom na visini od nešto više od šest tisuća metara i sletila je blizu granice Kazahstana, Mongolije i Kine.

Njezina je misija bila 12. po redu svemirska misija u ljudskoj povijesti, a ona je bila prva žena. Amerika je tek 20 godina kasnije poslala ženu u svemir.

izvor: express.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.