Ratno stanje u Ukrajini – 25 mrtvih

Ukrajinsko ministrstvo zdravlja potvrdilo je da je u sukobima između prosvjednika i policije u Kijevu poginulo 25 osoba, među njima i novinar ukrajinskog dnevnika Vesti. Približno 241 osoba hospitalizirana je, među kojima 79 policajaca i pet novinara.

Ukrajinski prosvjednici zauzeli su vladine zgrade u nekoliko gradova u zapadnom dijelu te zemlje, dok na kijevskom Trgu neovisnosti gori prosvjednički stožer – snimke lokalnih televizijskih postaja prikazale su plamen na nekoliko katova te deveterokatnice. Nakon nekoliko sati sukoba i dva policijska naleta snage sigurnosti uspjele su osvojiti oko trećinu Trga neovisnosti, prenosi BBC.

Majdan nalikuje na ratnu zonu, posvuda je krš i lom, a s nekoliko se lokacija uzdiže gust, crni dim. Policija uništava šatore prosvjednika na istočnoj strani trga. Prosvjednici, međutim, prilaze trgu s druge strane i pripremaju se na novi okršaj s policijom, javljaju agencije. Na strani trga koji je još pod kontrolom prosvjednika svećenici predvode molitve, oporbenjaci pripremaju Molotovljeve koktele za napad. Pijucima razbijaju pločnike i vade kamene kocke koje također namjeravaju koristiti kao projektile.

Opozicijski vođa Vitalij Kličko ranije je, nakon razgovora s predsjednikom Viktorom Janukovičem, kazao da nije postignut dogovor kako prekinuti nasilje. Kličko je kazao da je napustio sastanak u srijedu navečer nakon što je predsjednik zahtijevao da središnji kijevski trg, koji su zauzeli protuvladini prosvjednici, bude bezuvjetno očišćen. Januković je pozvao je vođe oporbe da se odvoje od radikala te ih upozorio da će u suprotnom s njima ‘drukčije razgovarati’, javio je Reuters. Janukovič je također, u službenoj izjavi, za neke članove protuvladine oporbe.

Samo nekoliko sati prije policijske akcije Moskva je Ukrajini dala dvije milijarde dolara pomoći, a zauzvrat je zahtijevala odlučnu akciju u gušenju prosvjeda. Istodobno, Kličko je pozvao Zapad na intervenciju.

IZVOR: HRT

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.