Renomirani proizvođač sportske opreme pod povećalom poreznih inspektora EU

Europska komisija otvorila je istragu u sumnjama na mogući povlašteni porezni položaj američke kompanije Nike u Nizozemskoj. Prema priopćenju EK, pod povećalom je poslovanje tvrtki Nike European Operations Netherlands BV i Converse Netherlands BV.

– Komisija će pažljivo istražiti porezni tretman Nikea u Nizozemskoj kako bi ocijenila je li u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama. Istovremeno, pozdravljam mjere koje je Nizozemska poduzela kako bi reformirala pravila o oporezivanju poduzeća i kako bi osigurala da tvrtke djeluju na jednakim uvjetima u EU – izjavila je ovim povodom Margrethe Vestager, povjerenica Europske komisije zadužena za tržišno natjecanje.

Spomenute Nikeove tvrtke imaju sjedište u Nizozemskoj, ali zapravo razvijaju, vode i evidentiraju prodaju za cijelu Europu, Bliski istok i Afriku. Pod istragom je, navodi EK, dogovor tvrtki s nizozemskim vlastima da im se odobre porezne povlastice ako ishode produljenje korištenja prava intelektualnog vlasništva Nikea i Conversea, što su one i učinile.

Za Komisiju je sporno je što su nizozemske vlasti porezne povlastice u ovom slučaju odobrile iako se produljenje korištenja prava intelektualnog vlasništva odnosi i za zemlje koje su izvan EU, poput afričkih i bliskoistočnih tržišta. Drugim riječima, Nikeovim se tvrtkama, prema stajalištu EK, naplaćuje premala naknada za korištenje prava intelektualnog vlasništva s obzirom na činjenicu da se pravo ne koristi samo u EU.

Komisija potvrđuje kako su unutarnja korporativna pravila Nikea izvan dosega pravila Unije, no napominje kako tvrtke pod istragom imaju sjedište u Nizozemskoj, ondje plaćaju porez i prijavljuju prihode. Navodi kako su nizozemske vlasti od 2006. do 2015. donijele pet poreznih rješenja o naknadi za korištenje prava intelektualnog vlasništva, od kojih su dva na snazi s potvrdom spomenutih poreznih povlastica.

Iz objave EK nije jasno koja i kolika kazna prijeti Nikeu ako se dokaže da si je priskrbio porezne povlastice mimo pravila Unije. Razvidno je, međutim, kako bi se u slučaju dokazanog pogodavanja Nikeu radilo o prekršaju primanja nezakonite državne pomoći. Otuda dio europskih medija, računajući i s činjenicom da se radi o mogućem prekršaju koji se proteže od 2006., procjenjuje da bi Nike mogao platiti više milijardi eura kazne.

Gledajući dosadašnju kaznenu praksu EK protiv velikih kompanija koje su ishodovale nezakonite porezne pogodnosti, najveći iznos ‘odrezan’ je Amazonu koji je u Luksemburgu morao platiti 282 milijuna eura ‘ekstra’ poreza. S druge strane, Fiat i Starbucks, primjerice, prije četiri godine platili su po sličnoj kazni koja prijeti Nikeu, ukupno oko 50 milijuna eura naknadnog poreza Luxemburgu (Fiat), odnosno Nizozemskoj. Od toga Starbucks 25 milijuna i 700 tisuća eura Nizozemskoj.

Izvor: Novac.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.