Roman Agathe Christie najbolji krimić svih vremena

Među deset najboljih krimića po izboru 600 članova Društva našao se još jedan njezin roman u kojemu zločin rješava Hercule Poirot – Ubojstvo u Orijent ekspresu iz 1934., prenosi BBC.

Agatha Christie proglašena je i najboljim autorom krimića u povijesti, dok je ciklus romana o Sherlocku Holmesu proglašen najboljim serijalom.

Na popisu su i dva romana Raymonda Chandlera – Veliki san i Dugi oproštaj, Baskervilleski pas Arthura Conana Doylea, Moonstone Wilkie Collins i The Nine Tailors Dorothy L. Sayers.

Piscima krimića očito su draža klasična djela, s obzirom na to da su najnoviji naslovi na popisu romani Kad jaganjci utihnu Thomasa Harrisa iz 1988. i On Beulah Height Reginalda Hilla iz 1998., roman iz serijala o detektivima Dalzielu and Pascoeu.

U Ubojstvu Rogera Ackroyda Poirot istražuje smrt dvoje stanovnika maloga engleskog sela, a roman završava otkrićem koje se danas smatra najboljim preokretom radnje u povijesti toga žanra.

Izbor najboljeg krimića svih vremena poklopio se s posljednjim pojavljivanjem Davida Sucheta u ulozi Herculea Poirota u epizodi Zastor – Poirotov posljednji slučaj, koja će biti prikazana 13. studenoga.

No kako je najavljeno u rujnu, zastor će se još jednom podignuti, a slavni detektiv vratit će se u novom romanu, piše Sophie Hannah.

Izvor: HRT

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.