Selo u Švicarskoj daje 460 tisuća kuna kako bi privuklo ljude

Stanovnici švicarskog sela Albinena, u kantonu Valais, za deset dana će odlučiti o novoj politici kojom će strancima spremnima da u selo dođu živjeti barem na deset godina ponuditi novac. Radi se o iznosu od 70 tisuća švicarskih franaka (oko 460 tisuća kuna).

Malo selo ima svega 240 stanovnika, a zbog iseljavanja su morali zatvoriti školu, prenosi poslovni dnevnik.

Prijedlog podrazumijeva i kriterije koje je potrebno zadovoljiti. Odrasle osobe moraju biti mlađe od 45 godina i pristati na život u selu u trajanju od najmanje deset godina. U kupnju ili izgradnju kuće treba uložiti najmanje 200 tisuća franaka i nekretnina mora biti stalni dom, a ne vikendica, piše Local.

“To je ulaganje u budućnost sela”, piše u lokalnim novinama. Također zagovornici ovog prijedloga tvrde da će zajednica profitirati od novih obitelji kroz poreze, ugovore o izgradnji i kupnji namirnica i svega potrebnog u seoskoj trgovini. U najboljem slučaju će se ponovno otvoriti i škola u selu”, zaključuju.

Albinen ne nudi mnogo mogućnosti za zapošljavanje, ali prvi veliki gradovi su udaljeni su oko pola sata vožnje.

Foto:Ilustracija

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.