Šibenčanka iz Japana: ‘Nadajmo se da su ovo gluposti Sjeverne Koreje, ali ako dođe do rata, treba se bojati cijeli svijet’

Jelena Gverić, Šibenčanka koja već pet godina živi u Japanu s dečkom, za Šibenski portal ispričala je svoje dojmove nakon što je sinoć navečer po našem vremenu Sjeverna Koreja ispalila projektil koji je preletio Japan i otok Hokkaido te završio u Tihom oceanu. Japanske su vlasti zbog poteza Sjeverne Koreje promptno aktivirale sustav hitnog obavještavanja javnosti u izvanrednim situacijama, a građani na sjeveru zemlje dobili su SMS poruke s uputama za ponašanje, dok je javna televizija prekinula redovno emitiranje.

– Mi smo ove godine malo južnije u Japanu, u gradu Takamatsu. Ljudima na sjeveru je zvonio alarm na mobitelu kad se to desilo, ali to nije tako strašno u Japanu, jer taj alarm često zvoni, primjerice prije potresa, mogućih poplava… – objašnjava 30-godišnja Jelena.

Građani su nastavili normalno sa životom i obavezama, dodaje. Panike nema, ali ipak su složni u mišljenju kako bi režim Kim Jong-una trebao prestati s tim aktivnostima.

– Ljudi komentiraju taj događaj, ali nije ništa strašno. Projektil zbilja jest ispaljen preko japanskog zračnog prostora, ali pao je tisuću kilometara dalje od Japana, tako da nema baš logike da je trebala pasti ovdje. Nema razloga za strah – poručuje Jelena.

Panike nema ni na sjeveru zemlje, priča nam. Prijatelji su s nekolicinom vojnika u američkoj zračnoj bazi na sjeveru Japana, i čak i kod njih je stanje normalno.

– Najgore je to što mediji raspušu cijelu stvar. Čini mi se da se baš zato i preuveličava, radi se od muhe slon kako bi se izazvao rat. Najgore je to što, ako dođe do rata, onda se ne treba bojati samo Japan, nego cijeli svijet. Ali nadajmo se da su to samo gluposti na koje smo navikli od Sjeverne Koreje – zaključuje Jelena Gverić.

Inače, japanski premijer Shinzo Abe i američki predsjednik Donald Trump dogovorili su se tijekom telefonskog razgovora da će napraviti veći pritisak  na Sjevernu Koreju nakon što je ponovno lansirala raketu. Vijeće sigurnosti UN-a tim povodom sazvalo je za danas poslijepodne hitnu sjednicu, javlja HRT. Trump je kazao da su Sjedinjene Države 100 posto uz Japan, dok je  Abe potez Sjeverne Koreje ocijenio ozbiljnom i teškom prijetnjom, bez presedana te poručio da je to bilo jasno kršenje rezolucija UN-a. Južna Koreja također je osudila lansiranje rakete.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.