ŠKOTI PROTIV NEOVISNOSTI: 55 posto na referendumu glasalo protiv

Škotska ostaje u Ujedinjenom Kraljevstvu, objavio je BBC nakon što su prebrojani glasovi u 31 od 32 okruga. Protivnici odvajanja dobili su 1,914,187 glasova, dok je “za” bilo 1,539,920. Za pobjednu na referendumu potrebno je 1,822,433 glasova.

Britanski premijer David Cameron obratio se javnosti vezano uz referendum na kojem su Škoti odlučili ostati u Velikoj Britaniji.

– Građani Škotske su rekli svoje. Zemlju četiri nacije zadržali su na okupu i drago mi je zbog toga. Vrijeme je da Velika Britanija zajedno krene naprijed – kazao je Cameron.

bbcpregledglasova31od32Salmond priznao poraz

Škotski premijer Alex Salmond, glavni zagovornik škotske neovisnosti, priznao je u petak ujutro poraz na referendumu o neovisnosti, ustvrdivši da se nada da će vlada u Londonu brzo ispuniti svoja obećanja o davanju većih ovlasti Edinburghu, prenose agencije.

– Škotska je većinom glasova odlučila da u ovom trenutku ne postane neovisnom državom. Prihvaćam odluku koju je donio narod – rekao je Salmond pred pristašama neovisnosti u Edinburghu.

Čelnici triju glavnih britanskih stranaka – konzervativaca, laburista i liberalnih demokrata – šokirani naglim rastom broja pristaša neovisnosti nekoliko tjedana uoči referenduma, obećali su da će Škotska dobiti veću autonomiju ako ostane unutar Ujedinjenog Kraljevstva.

– Škotska očekuje da će se ta obećanja brzo ispuniti – rekao je Salmond, prenosi Reuters.

Premda su pristaše neovisnosti pobijedili u najvećem škotskom gradu Glasgowu, u drugim dijelovima Škotske nisu ispunjena njihova očekivanja. Britanski premijer David Cameron čestitao je Alistairu Darlingu, bivšem britanskom ministru financija koji je vodio kampanju unionista.

– Razgovarao sam Alistairom Darlingom i čestitao mu na dobro vođenoj kampanji – napisao je konzervativac Cameron na Twitteru.

On je zajedno s drugim čelnicima najvažnijih britanskih stranaka vodio kampanju za ostanak Škotske u Ujedinjenom Kraljevstvu. Prema zasad pristiglim rezultatima izlaznost je na referendumu bila vrlo visoka. Predsjednica Državnog izbornog povjerenstva Mary Pitcaithly objavit će službene rezultate u centru Royal Highland izvan Edinburga. Posljednja ispitivanja javnog mišljenja davala su neznatnu prednost zagovornicima ostanka u Ujedinjenom Kraljevstvu. No, odluku je u rukama držalo oko 600.000 neodlučnih birača.

Vođa kampanje za neovisnost priznao poraz

Jedan od vođa kampanje za neovisnost Škotske priznao je u petak ujutro poraz na povijesnom referendumu.

– Poput tisuća ljudi diljem zemlje uložio sam svoje srce i dušu u ovu kampanju i osjećam duboko razočaranje što smo tijesno izgubili – izjavio je BBC-u Nicola Sturgeon, zamjenik vođe kampanje Škotske nacionalne stranke. Nakon prebrojane većine glasova, Reutersov izračun pokazuje da je za ostanak u Ujedinjenom kraljevstvu glasovalo 55 posto birača.

 

IZVOR i FOTO: index.hr

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.