ŠOKANTAN TRANSKRIPT IZ KOKPITA Putnici su vrištali, a pilot urlikao: ‘Otvaraj ta prokleta vrata!’

Sve je više detalja o privatnom životu Andreasa Lubitza, 27-godišnjeg kopilota Germanwingsa, koji je putnički avion te niskotarifne kompanije početkom tjedna namjerno oborio i zabio ga u planinu u francuskim Alpama.

Objavljen transkript posljednjih trenutaka leta

U međuvremenu, u nedjeljnom izdanju njemačkog Bilda objavljen je transkript razgovora iz kokpita, uključujući i posljednje trenutke u kojima je avion išao prema dolje, a kapetan Patrick Sondheimer je očajnički pokušavao razvaliti vrata i vratiti se u pilotsku kabinu.

‘Otvaraj ta prokleta vrata!’, urlikao je kapetan.

Sam let na liniji Barcelona-Düsseldorf započeo je njegovom isprikom putnicima zbog 26-minutnog kašnjenja i obećanjem da će na odredište sletjeti u zakazanom terminu.

Tijekom sljedećih 20-ak minuta, Sondheimer razmjenjuje riječi sa svojim kopilotom Lubitzom, koji mu u jednom trenutku kaže da slobodno može otići do WC-a kad god to poželi te da će on preuzeti kontrole. U razgovoru je netko spomenuo da Sondheimer u Barceloni nije stigao otići u WC.

Airbus je visinu od 38.000 stopa dosegnuo u 10:27, a pilot je već tada Lubitzu rekao da se počne pripremati za slijetanje u Düsseldorfu.

Lubitzovi su odgovori na većinu Sondheimerovih rečenica bili lakonski, često je koristio izraze poput ‘valjda’ i ‘vidjet ćemo još’.

Nakon obavljenih provjera potrebnih za slijetanje, Lubitz je kapetanu opet rekao: ‘Možeš sada ići.’

Dvije minute poslije, na snimci se čuje Sondheimer koji kopilotu kaže da može preuzeti kontrolu nad letjelicom.

Zatim se čuje sjedalo kako klizi unatrag i zvuk zatvaranja vrata.

Već u 10:29 na radaru je zabilježeno kako Airbus počinje ponirati. U 10:30 spustio se za 316 stopa (gotovo 100 metara), a u 10:31 spustio se za dodatnih 1800 stopa (oko 550 metara). U 10:32 kontrolori leta pokušavaju uspostaviti kontakt s kokpitom, ali nitko im ne odgovara na pozive.

Na snimci se u tom trenutku već može čuti alarm koji se automatski oglasi kada letjelica počne ponirati. Nedugo potom čuje se snažan udarac, koji odaje dojam da netko nastoji ući u kokpit.

Sondheimera se može čuti kako urliče: ‘Za Boga miloga, otvori vrata!’

U pozadini se istovremeno čuju krici putnika.

U 10:35 na snimci se ponovno čuju snažni udarci, ali ovoga puta se čini kao da netko u vrata kokpita udara metalnim predmetom. Vjeruje se da je riječ o sjekiri. Avion je u tom trenutku bio na visini od 7.000 stopa (nešto više od 2.100 metara).

Minutu i pol kasnije pali se još jedan alarm, ovoga puta glas govori: ‘Tlo! Kreni prema gore! Kreni prema gore!’.

Istovremeno, Sondheimer urliče: ‘Otvaraj ta prokleta vrata!’.

U 10:38 avion leti u smjeru sjeveroistoka, na snimci se Lubitza čuje kako diše, ali čitavo vrijeme šuti.

U 10:40 letjelica udara u planinu svojim desnim krilom. Posljednje što se na snimci čuje su krici putnika…

izvor : jutarnji

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.