Srbija pred ICJ-em: Žrtve genocida su Srbi!

Predstavnici Srbije počeli su pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Den Haagu odgovarati na tužbu Hrvatske za genocid. Ocijenili su da su žrtve genocida u Hrvatskoj Srbi, iako je i dosta Hrvata stradalo u ratu od 1991. do 1995.

Nema sumnje da je i puno Hrvata propatilo u tom sukobu i ovo je prilika da se prisjetimo i njihove tragedije. No rat u Hrvatskoj izazvao je teške patnje Srba koji su suočeni sa separatističkim idejama tadašnjeg hrvatskog vrha odlučili osnovati vlastiti nacionalni entitet poznat kao Republika Srpska Krajina, rekao je voditelj srpskog pravnog tima Saša Obradović.

Dodao je da hrvatski zastupnici koji su prošloga tjedna dokazivali tužbu protiv Srbije, nisu bili pošteni jer nisu ni spomenuli stradanja hrvatskih Srba. U ime srbijanske vlade i naroda, ponavljam iskreno žaljenje za sve žrtve rata i zločina počinjenih u oružanom sukobu u Hrvatskoj, bez obzira na pravnu kvalifikaciju tih zločina i bez obzira na njihovo nacionalno i etničko podrijetlo. Svaka žrtva zaslužuje poštovanje i sjećanje, poručio je Obradović sucima najvišeg suda UN-a.

Prema njegovim riječima, rat u Hrvatskoj 90-ih godina ne može se svesti na pojednostavnjenu sliku koja isključivo prikazuje počinitelja i žrtvu genocida. Hrvatska tužba od početka se čini umjetna, s povijesnog stajališta je cinična, pa i paradoksalna, rekao je Obradović misleći na dio izvorne hrvatske tužbe gdje se za masovni odlazak Srba u Oluji 1995. optužuje službeni Beograd.

Te optužbe su paradoksalne. Građani Srbije uglavnom vjeruju da je tužba povijesna ironija, ustvrdio je Obradović i podsjetio na stradanja hrvatskih Srba u ustaškim logorima u NDH od 1941. do 1945.

Protekli je tjedan hrvatski pravni tim pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu iznio argumente u prilog proglašenju Srbije odgovornom za genocid počinjen nad hrvatskim stanovništvom u Domovinskom ratu. Od danas predstavnici Srbije odgovaraju na hrvatsku tužbu koja je sastavljena na 500 stranica, a sadrži i povijesni presjek srpsko-hrvatskih odnosa, s naglaskom na događaje iz Drugoga svjetskog rata, odnosno iz NDH, opisane na 200 stranica.

U tužbi protiv Hrvatske srbijanski tim traži da Hrvatska ukine nacionalne blagdane – Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja.

Sve je pratio, i pratit će i dalje, HRT-ov novinar Branimir Farkaš, koji navodi da će se Srbija prvo braniti od hrvatske tužbe tvrdnjom da ne može biti odgovorna jer 1991. još nije postojala kao država.

Uslijedit će srpska protutužba u kojoj se optužuje Hrvatska za navodni genocid Srba koji su protjerani iz Hrvatske nakon akcije Oluja. To je pravni manevar. Protutužba je podignuta tek nakon što se sud u Haagu proglasio nadležnim za hrvatsku tužbu i vjerojatno se time htjelo uhvatiti bolju poziciju, rekao je Farkaš.

IZVOR: HRT

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.