Srbija privremeno ukinula plaćanje pretplate za javnu televiziju

VLADA Srbije ukinula je plaćanje RTV pristojbe za javni televizijski servis. TV pretplatu zamijenit će poseban porez, koji će se početi plaćati od 2016. godine. 

RTV pretplatu Srbija je naplaćivala tako da je iznos od 516 dinara (oko 40 kuna) bio dodavan na račun za struju. Srpanj je zadnji mjesec u kojem će se pretplata RTV pristojba naplaćivati na ovaj način, nakon čega se ukida, javlja Blic.

“To znači da građani na računu za električnu energiju za kolovoz, koji stiže u rujnu, neće imati zaduženje za RTV pretplatu. Na računima koji dospijevaju ovih dana građanima je iskazano zaduženje za RTV pretplatu, budući da su to računi za srpanj 2014. godine”, objašnjavaju u Elektroprivredi Srbije (EPS).

Zakonom o javnim medijskim servisima, počevši od 1. siječnja 2016. godine, građani će umjesto uz uplatnicu za struju plaćati porez direktno na račune RTS-a i RTV-a u Upravi za trezor. Vlasnicima strujometra ove dvije medijske kuće dostavljat će uplatnice za porez, a ukoliko dugovanje ne bude podmireno u naznačenom roku, obračunavat će se kamata. 

Vlada Srbije odlučila je promijeniti sustav naplate RTV pristojbe, s obzirom da je naplata televizijske pretplate u zadnjih par mjeseci pala na najniži nivo. Zbog najave vlasti da će pretplatu ukinuti, građani su je masovno prestali plaćati. U Srbiju TV pretplatu trenutno plaća tek oko 25 posto korisnika. Do sada je RTS protiv neplatiša podnijela 8400 tužbi, a riješeno ih je oko tisuću.

IZVOR: index.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.