Srbija se priprema za smrtonosnu ebolu: Aerodromi pod mjerama pojačanog nadzora

“Beogradski  aerodrom je najugroženije područje zbog tranzita iz mjesta zahvaćenih epidemijom”, rekao je novinarima srpski ministar zdravlja Zlatibor Lončar dodajući kako će i beogradski i niški aerodrom biti pod mjerama pojačanog nadzora te da će od danas biti pojačano prisustvo granične sanitarne inspekcije.

“Poduzet ćemo sve potrebne mjere da se preduhitri pojava ove bolesti i njeno eventualno širenje na naše područje”, rekao je ministar i dodao da neće biti opuštanja niti u cestovnom prometu, prenosi agencija Tanjug. Lončar je rekao da im Svjetska zdravstvena organizacija šalje detaljna uputstva i preporuke o ponašanju.

Bio bi to neviđeni problem

Sa sanitarnim inspektorima dogovoreno je da ako se posumnja da je putnik zaražen, istog trenutka se šalje u karantenu. “A ako dobijemo signal da je više putnika s aviona zaraženo, pripremljena je dodatna prostorija u koju oni ulaze odmah s piste, i u kojoj je sva potrebna komunikacija s Hitnom pomoći, bolnicama, Zavodima za javno zdravstvo… Nakon toga slijedi provođenje drugih procedura koje je propisala Svjetska zdravstvena organizacija”, objasnio je srpski ministar.

“Pojava ebole bila bi neviđen problem za nas i našu državu jer lijeka za nju nema. Zasad možemo samo ispuniti sve preporuke Svjetske zdravstvene organizacije”, zaključio je ministar.

U Hrvatskoj pojačane mjere nadzora od travnja

Hrvatska već od druge polovice travnja, a sukladno preporukama Europske komisije poduzima mjere vezane uz smrtnonosnu ebolu. Za takve mjere zaduženo je Ministarstvo unutarnjih poslova koje provodi mjere po uputama Ministarstva zdravlja i u suradnji sa Zavodom ja javno zdravstvo. U sklopu mjera provodi se nadzor osoba koje su možda došle iz tih zemalja u kojima je zabilježena ova smrtnosna epidemija.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo na svojim je stranicama objavio informaciju za putnike iz zemalja u kojima se širi bolest te koji je rizik od zaraze i kako ga izbjeći.

Što je ebola?

Ebola je rijetka, ozbiljna i često smrtonosna bolest koju uzrokuje virus ebole.
Prenosi se izravnim kontaktom s krvlju ili drugim tjelesnim tekućinama zaraženih osoba, bilo živih ili preminulih. U to je uključen i nezaštićen spolni odnos s pacijentima do sedam tjedana nakon njihova oporavka od bolesti.

Bolest se može dobiti i izravnim kontaktom s krvlju i drugim tjelesnim tekućinama zaraženih divljih životinja, živih ili uginulih, poput majmuna, šumskih antilopa i šišmiša.

Virus ebole ne prenosi se zrakom poput virusa gripe.

Bolest iznenada započinje dva dana do dvadeset jednog dana nakon izlaganja virusu pojavom groznice, bolova u mišićima, slabosti, glavobolje i grlobolje.

Sljedeću fazu bolesti obilježavaju povraćanje, proljev, osip i neispravan rad jetara i bubrega. Neki pacijenti imaju obilna unutarnja i vanjska krvarenja te im više organa prestane raditi.

Ne postoji cijepljenje protiv ebole niti specifično liječenje od bolesti.

Rizik od zaraze virusom ebole i kako ga izbjeći

Čak i ako živite u zaraženim područjima ili ste putovali tamo, rizik od zaraze virusom ebole izrazito je malen, osim ako ste bili u izravnom kontaktu s tjelesnim tekućinama osoba oboljelih od ebole, odnosno živih ili uginulih životinja. U kontakt s tjelesnim tekućinama uključen je i nezaštićen spolni odnos s pacijentima do sedam tjedana nakon njihova oporavka od bolesti.

Uobičajenim kontaktom s ljudima koji ne izgledaju bolesno, na javnim mjestima, ne prenosi se virus ebole. Virusom ebole ne može se zaraziti putem predmeta (osim ako su svježe kontaminirani krvlju i tjelesnim tekućinama bolesnika), namirnica (osim mesa zaraženih životinja) ili kupanjem u bazenu. Komarci ne prenose virus ebole.

Virus ebole jednostavno se uništava sapunom, dezinfekcijskim sredstvima, sunčevim zrakama ili sušenjem. Pranje rublja kontaminiranog tjelesnim tekućinama u perilici za rublje uništit će virus ebole.

Virus ebole živi vrlo kratko na površinama koje su na suncu ili posušenim površinama.

Epidemija ebole u 2014.

U veljači 2014. godine izbila je epidemija ebole u Gvineji i proširila se na Liberiju i Sijera Leone, a jedan putnik iz Liberije je obolio na službenom putu u Nigeriji. Do 24. srpnja 2014. oboljelo je preko 1200 ljudi, a 672 je umrlo.

Savjeti osobama koje putuju u Gvineju, Liberiju ili Sijera Leone.

Rizik od izlaganja virusu ebole izrazito je malen. Sljedećim preventivnim mjerama trebao bi se smanjiti rizik od zaraze:
• izbjegavajte izravan kontakt s krvlju ili tjelesnim tekućinama pacijenata i umrlih bolesnika odnosno predmetima koji su svježe kontaminirani,
• izbjegavajte bliski kontakt s divljim životinjama i nemojte jesti meso divljih životinja,
• izbjegavajte nezaštićene spolne odnose.

 Savjeti osobama koje se vraćaju iz Gvineje, Liberije ili Sijera Leonea

Rizik da ste bili izloženi virusu ebole izrazito je malen. Međutim:
Ako dobijete groznicu ili proljev, osjetite neobjašnjiv umor ili druge ozbiljne simptome unutar tri tjedna nakon povratka iz zemalja u kojima je epidemija ebole, morate:
• odmah potražiti liječničku pomoć i napomenuti gdje ste putovali jer je moguće da su simptomi rezultat zaraze nekom drugom tropskom bolešću, poput malarije, što treba odmah ispitati i započeti liječenje.
• zabranjeno je unositi u zemlje Europske Unije svježe meso iz Afrike, a pogotovo iz Gvineje, Liberije i Sijera Leone, a pri ulasku u EU se osobito pregledava prtljaga putnika radi sprečavanja unosa mesa divljači iz tih zemalja.

Ako ste bili u izravnom kontaktu s tjelesnim tekućinama živih ili preminulih osoba, odnosno živih ili uginulih životinja, uključujući nezaštićen spolni odnos s pacijentima koji su se oporavili od bolesti, morate:
• odmah potražiti liječničku pomoć i napomenuti gdje ste putovali,
• prije posjeta kontaktirati zdravstvenu ustanovu telefonom kako bi se medicinsko osoblje primjereno pripremilo za Vaš prijem.

IZVOR: INDEX.HR

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.