Stiže kraj kvarenju bijele tehnike nakon isteka jamstva

Ilustracija

Mnogi se žale da im bijela tehnika ispravno radi točno koliko traje jamstvo. Dan nakon i odmah kvar. Da su kućanski aparati programirani da kraće traju – počinju sumnjati i zastupnici u Europskom parlamentu te doskočili tom problemu, javlja Dnevnik.hr.

– Građani mi se vrlo često javljaju da taman kada istekne jamstvo, čak se događa sljedeći dan, ili možda unutar mjesec dana da se uređaj pokvari, i da se ne isplati popravljati, kaže Biljana Borzan, hrvatska europarlamentarka i članica Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača u EU parlamentu.

U Europskom parlamentu zbog toga će se raspravljati o uvođenju oznake minimalnog trajanja uređaja.

– Smatra se da bi već takva oznaka povećala prodaju određenog uređaja za 50 ili 70 posto. Također, važno je da na tržištu postoje rezervni dijelovi i da su oni po razumnim cijenama”, dodaje Borzan.

Mnoge europske države s ovim problemom odlučile su se obračunati kroz nacionalne zakone. U Francuskoj je tako zakonom zabranjeno programirano kvarenje, a u Švedskoj se daju porezne olakšice potrošačima, koji uređaje nose na popravak.

Cijeli članak pročitajte na LINKU.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.