Supervulkan u Njemačkoj spreman uništiti pola Europe? Hrvatsku bi zahvatio do Šibenika

Prilikom posljednje erupcije supervulkan je kamenjem i pepelom pokrio preko 1000 kvadratnih kilometara, a nekolicina manjih potresa zabilježenih prošle godine u toj regiji upućuje kako se možda budi.

Stručnjaci smatraju da bi erupcija mogla dovesti do razaranja širokih razmjera, masovnih evakuacija pa čak i kratkotrajnog globalnog hlađenja jer bi pepeo blokirao sunce. Eksplozija supervulkana utjecala bi na ogromno područje Europe koje bi se protezalo od zapadnih obala Velike Britanije, sjevera Danske, na jug do sredine Apeninskog poluotoka te na istok do Slovačke. Katastrofa bi zahvatila cijelu kontinentalnu Hrvatsku te dio obale do Šibenika.

vulkan

Supervulkan slične veličine i snage, Mount Pinatubo na Filipinima, aktivirao se 1991. godine i postao najveća erupcija u 20. stoljeću. Izbacio je deset milijardi tona magme, 20 milijardi tona sumpornog dioksida, 16 kubičnih kilometara pepela koji je uzrokovao globalni pad temperature za pola stupnja.

Vulkanolozi vjeruju da je supervulkan pod jezerom Laacher See aktivan zbog ugljičnog dioksida koji se u obliku mjehurića pojavljuje na površini vode.

Izvor: Jutarnji list

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.