Svi zabrinuto dijele video djevojčice u vjenčanici koja pozira uz nekoliko puta starijeg gospodina

Na YouTube-u je prije par tjedana objavljen video u kojem malena djevojčica u vjenčanici pozira za fotografiranje sa svojim suprugom, koji je nekoliko puta stariji od nje te bi joj vrlo lako mogao biti i djed.

U videu su prikazane i reakcije slučajnih prolaznika, od kojih su im neki čestitali, dok su ih drugi u šoku gledali, fotografirali i prilazili im te žene koja je i glasno negodovala zbog onoga što se događalo.

Sve je, naime, bila inscenirana predstava i socijalni eksperiment kojeg su priredile žene iz libanonske udruge za zaštitu ženskih prava Kafa (što na arapskom znači “dosta”), ali je video nažalost prikazao ono što se u Libanonu svakodnevno zaista događa.

Djevojčice u Libanonu se, uz pristanak roditelja, udaju već sa 9 godina

UNICEF je prošle godine objavio podatke o tome kako se čak šest posto libanonskih djevojčica udaje prije nego što navrše 18 godina, a čak jedan posto njih udaje se i prije navršene 15. godine života. Diljem svijeta, pak, čak se 15 milijuna djevojčica svake godine udaje prije navršenih 18 godina.

U Libanonu je trenutna legalna dob za udaju bez pristanka roditelja 17 godina za djevojčice, a 18 godina za dječake, ali tamo je i jako puno slučajeva udaje djevojčica starih tek 9 godina, na što pristaju njihovi roditelji i obično ih udaju za mnogo starije muškarce.

Libanonska vlada tvrdi kako pokušava poraditi na zakonima kojima bi se regulirali dječji brakovi, ali da im religijske strukture i dalje ne dopuštaju potpunu regulaciju, s obzirom da su oni slobodni bez posljedica prekršiti svaki od donesenih zakona.

Djevojčice koje se prisili na brak češće su žrtve seksualnog i ostalih oblika nasilja

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je i podatke kako su djevojčice koje su prisilom ušle u brak češće žrtve seksualnog, kao i ostalih oblika nasilja, a djeca koju rađaju djevojke mlađe od 20 godina imaju pedeset posto veće šanse od smrtnosti u prvih nekoliko tjedana života.

Također, puno je veća vjerojatnost smrtnih slučajeva kod djevojčica koje rađaju u dobi mlađoj od petnaest godina, nego kod djevojaka između 20 i 24 godine starosti, stoji u podacima koje je iznijela ženska udruga Girls not Brides.

izvor:telegram.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.