Švicarski predsjednik u Berlinu i Parizu o referendumu o useljavanju

Razgovori u Berlinu već su odavno predviđeni, dok je susret s francuskim šefom diplomacije Fabiusom nedavno dogovoren, precizirao je Tilman Renz, glasnogovornik švicarskog ministarstva vanjskih poslova. Burkhalter će se u Berlinu također sastati s ministrom vanjskih poslova Frank-Walterom Steinmeierom.

Predsjednik Konfederacije nakon toga će se uputiti u Pariz, gdje će navečer razgovarati s Fabiusom kako bi ga izvijestio o načinu na koji će Savezno vijeće postupiti nakon provedenog referenduma o masovnom useljavanju, dodao je glasnogovornik.

Švicarski birači su 9. veljače s 50,3 posto glasovali za ograničavanje useljavanja, što dovodi u pitanje sporazum koji državljanima EU-a omogućuje slobodan pristup švicarskom tržištu rada. Iako Švicarska nije članica Unije njezin je glavni trgovinski partner.

Prema posljednjim statističkim podacima u Šivicarskoj živi 8 milijuna ljudi, od čega su 23 % stranci, što je drugi najveći postotak u Europi, nakon Luksemburga. Postavši 1. srpnja 2013. 28. članica EU-a, Hrvatska je prva kolateralna žrtva švicarskog referenduma, naglašava AFP.

Švicarska ministrica pravosuđa Simonetta Sommaruga nazvala je hrvatsku ministricu vanjskih poslova Vesnu Pusić, dodaje agencija, da joj kaže kako Bern neće moći potpisati u sadašnjem obliku bilateralni sporazum o širenju slobodnog pristupa švicarskom tržištu rada, u kojem uživaju građani EU-a, na državljane Hrvatske.

Izvor/Foto: HRT

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.