Švicarski znanstvenici teleportirali foton na 25 km udaljenosti

 – Ovaj rekord je tehnološki napredak. Iako se metoda teleportacije za nežive objekte dugo razvija, spektakularno je kako možemo to učiniti na kilometarsku udaljenost – komentirao je uspjeh svojih kolega sa ženevskog sveučilišta fizičar Ivica Puljak s istraživačkog centra CERN.

Oni su uspjeli teleportirati foton na udaljenost od 25 kilometara. Foton je svjetlosna čestica nevidljiva ljudskom oku. Time su Švicarci oborili svjetski rekord koji su sami postavili prije deset godina. Iznosio je šest kilometara, ali radilo se i o drugačijoj vrsti čestice – protonu. To je sastavni dio svakog atoma. Teleportiranje fotona moguće je u kvantnom stanju.

– To se može postići kad česticu izoliramo. Tad je u superpoziciji i ima sva najbolja kvantna stanja koja može imati – rekao je dr. Puljak.

Kvantno stanje fotona tada je informacija koja se može prenositi. To se radi pomoću optičkih kabela, a informaciju možemo pohraniti u kristalu. Taj su način koristili i ženevski znanstvenici.

– Teleportacija se događa zbog fenomena zvanog kvantno preplitanje. Ono opisuje posebnu vezu između dva kvantna objekta. Povezani su bez obzira na to što se ne dodiruju – objasnio nam je dr. Puljak.

U eksperimentu su dva fotona poslala informaciju u treći. Jedan je bio u kristalu, a drugi u optičkom kabelu. Unatoč udaljenosti od 25 kilometara, prenijeli su informaciju na novi foton.

– Ta se metoda koristi već neko vrijeme u dekodiranju i moguća je za nežive stvari. Nažalost, ljudi će se morati strpjeti još neko vrijeme na novi oblik prijevoza – našalio se dr. Puljak.

IZVOR: 24sata.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.