Svijet će uskoro ostati bez vina i čokolade

Iako neke stvari trenutno shvaćamo zdravo za gotovo, u skorijoj bi se budućnosti moglo dogoditi da bez njih ostanemo. Vino i čokolada samo su neke od tih stvari koje nam trenutno čine život ljepšim, pa uživajte u njima dok još možete. Donosimo vam popis stvari koje bi uskoro mogle nestati s lica zemlje.

Antibiotici
U pitanju je krajnje šokantna vijest – svijetu ponestaje antibiotika. To znači da bi odlazak u bolnicu radi rutinske procedure uskoro mogao postati smrtonosan. Raste broj infekcija otpornih na antibiotike, preostao je samo jedan lijek kojim se efikasno može liječiti gonoreja. Stručnjaci upozoravaju kako je novi, učinkoviti antibiotik sve teže proizvesti.

Morska hrana

Ukoliko nastavimo s trenutnim lovom na morski svijet, do 2048. godine bismo mogli ostati bez morske hrane, sudeći prema studiji provedenoj 2006. godine. Greenpeace procjenjuje da je 63 posto globalnih zaliha ribe izloženo pretjeranom ribolovu tako da je potrebna ‘hitna akcija’ kako bi se naši oceani ponovo obnovili.

Čokolada
Ako vam je ikad bio potreban izgovor da posegnete za čokoladom, sada ga imate. Sudeći prema procjenama stručnjaka, svjetska nestašica kakaa mogla bi od čokolade kakvu volimo i poznajemo učiniti luksuz do 2020. Urednik magazina Kennedy’s Confection upozorio je da će čokolade budućnosti zamijeniti kakao i kakao maslac s jeftinijim sastojcima poput nugata i grožđica.
– Čokolada ima specifičan učinak zbog količina kakao maslaca. Međutim, to neće biti u slučaj u budućnosti jer će proizvođači koristiti biljnu mast – čokolada će biti savitljivija – tvrdi.

Vino

Svijet polako ostaje bez vina, ako je vjerovati nedavnom izvještaju kuće Morgan Stanley koji je otkrio da internacionalna potražnja nadmašuje ponudu i postojeće zalihe.

Zlato
Samo dva desetljeća nas dijele od iscrpljivanja svjetskih zaliha zlata, sudeći prema pisanju Wall Street Journala. Kombinacija povećanih cijena izvlačenja i trošenje rudnika znači da je sve teže i teže pronaći nove izvore zlata.

IZVOR: tportal/Independent

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.