Svijet u idućih 7 godina ostaje bez kakaa. Hoće li i bez čokolade?

Prema riječima londonskog kušača čokolade i eksperta za konditorsku industriju Angusa Kennedyja, u Europi i Americi ne očekuje se znatan rast potrošnje. No kako bi zadovoljila potrebe rastućih tržišta poput Kine i Azije, proizvodnja bi trebala biti i dvostruko veća nego danas, kazao je Kennedy za Daily Star Sunday. Tim više što su vodeći izvoznici kakaa redovito i politički i ekonomski nestabilni dijelovi svijeta poput zapadne Afrike, Južne Amerike ili Pacifika, gdje mnogi farmeri s jeftinog kakaa prelaze i na dohodovnije kulture poput kaučukova drva za potrebe kineske autoindustrije.

U novim nasadima uzgajivači pak ne vide nikakvu računicu jer do prvog ploda prođu i četiri godine bez prihoda pa konditorski giganti, koji su na skupu izračunali i datum potpune nestašice – 2. listopada 2020. – već sada razmišljaju o nastavku smanjenja gramaže i udjela kakaa u proizvodima u korist šećera, voća i lješnjaka.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.