TALIJANSKI ZNANSTVENICI TVRDE: Obale Mediterana mogao bi potopiti razorni cunami

Veliki cunami razorne moći mogao bi pogoditi velik broj popularnih mediteranskih odredišta te ugroziti živote više od 130 milijuna ljudi koji nastanjuju obalu, otkrila je studija znanstvenika sa Sveučilišta u Bolonji.

Oni su proučavanjem potresa na području sjeverne Afrike izradili simulaciju te zabilježili njihov utjecaj na europsku obalu izračunavši jačinu i veličinu valova koje bi takav potres izazvao.

Prve na udaru Sicilija i Kreta

Kako Dnevnik.hr prenosi pisanje britanskog Daily Maila, talijanski znanstvenici izračunali su da bi, ako potres jačine 7 stpnjeva Richterove ljestvice pogodi istok Sicilije ili sjeverni dio grčke Krete, ogromna površina obale Mediterana bila pod vodom.

U slučaju takvog scenarija, brojna popularna mediteranska odredišta mogla bi biti pogođena velikim valovima razorne moći.

Čak 3.8 četvornih kilometara grčke Krete bilo bi, prema ti  izračunima, u potpunosti poplavljeno i zauvijek izgubljeno, a Sicilija bi bila manja za pola četvornog kilometra.

Simulacija mogućeg cunamija na MediteranuFoto: izvor: University of Bologna

Jednom u stotinu godina

Ipak, znanstvenici podsjećaju kako je pojava cunamija u Mediteranu iznimno rijetka i da se događa jednom u stotinu godina.

Osim cunamija, prijetnja mediteranskoj obali su i potresi koji bi mogli prouzročiti još veće valove od cunamija.

Zadnji veliki cunami bio 1908. godine

Jedan takav, magnitude između 8 i 8.5 stupnjeva po Richteru, koji je 365. godine pogodio Kretu prouzročio je uništenje drevnih gradova Grčke, Italije i Egipta i sa sobom odnio više od pet tisuća života.

Posljednji veliki cunami zabilježen je 1908. godine i bio je izazvan potresom u talijanskoj Messini. Pod valovima koji su dosezali visinu i do 10 metara, ostale su tisuće ljudi, piše Dnevnik.hr.

IZVOR: Danas.hr/Dnevnik.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.