TO SE ZOVE PLAĆA! Popis 10 zemalja u kojima se najviše zarađuje

Ilustracija

Sjedinjene Američke Države na vrhu su svjetske top ljestvice po prosječnoj godišnjoj plaći, međutim često se zanemaruju druge zemlje, ne toliko ‘razvikane’, koje maze i paze svoje državljane visokim životnim standardom, prenosi topmensmagazine.com.

Prenosimo popis zemalja čiji državljani žive više nego dobro od svog rada.

1. SAD: Ova država ima ogromne zalihe prirodnih resursa. Najveći je uvoznik, te drugi najveći izvoznik na svijetu. Prosječni godišnji prihod u SAD je 56.000 dolara, a porez je 23 posto. Ovdje ste plaćeni točno onoliko koliko vrijedite.  Iako imaju najviše plaće na svijetu, rade prosječno duže od drugih, tjedno 44 sata.

2. Irska: Iako je poznata kao poljoprivredni centar UK, najviše prihoda dolazi od njihove tehnološke industrije. Nekoliko velikih kompanija za dizajn video-igrica i nekoliko stotina manjih IT kompanija, imaju sjedište upravo u Irskoj. Prosječan godišnji prihod u Irskoj je oko 51.000 dolara, od čega 18.9 posto odlazi na porez.

3. Luksemburg: Riječ je o zemlji koja je financijski centar Europe. Ranije su bili glavni izvoznici čelika u Europi, a danas izvoze kemikalije, gumu i industrijske aparate. Prosječan godišnji dohodak u Luksemburgu je 55.000 dolara, ali plaćaju porez od 28 posto.

4. Švicarska: Švicarski proizvodni sektor je najveći u Europi. Švicarci proizvode zdravstvene i farmaceutske proizvode, kemikalije, instrumente za precizno mjerenje i glazbene instrumente. Prosječna godišnja plaća je solidnih 53.000 dolara, međutim porez je 30 posto.

5. Australija: Kao i mnoge na ovom popisu, Australija je socijalistička demokracija. Jedna je od najvećih ekonomija u svijetu. Veliki je izvoznik prehrambenih proizvoda, nafte i minerala. Uvozi vrlo malo. Prosječna plaća u Australiji je 51.050 dolara godišnje, a porezna stopa je 23 posto. Većina od toga odlazi na zdravstvo i obrazovanje. Radno vrijeme u Australiji je 35 sati tjedno.

6. Ujedinjeno Kraljevstvo: Engleska, Škotska i Sjeverna Irska čine drugu najveću ekonomiju u Evropi. Najviše novca u UK donosi Škotska, koja ima najveće naftne rezerve u cijeloj Europi. Godišnja plaća u UK je 41.000 dolara, a porez iznosi 25 posto. UK ima javno zdravstvo i obrazovanje ali radni tjedan im traje 42 sata.

7. Kanada: Ova zemlja pojeduje treće najveće zalihe na svijetu, odmah poslije Venezuele i Sudijske Arabije. Osim nafte, Kanada je bogata cinkom, uranijem, zlatom, niklom i aluminijem, a njene  stepe jedne su od najvažnijih svjetskih proizvođača pšenice, kanole i drugih žitarica. Prosječna godišnja plaća je 45.000 dolara, a porez je 23 posto. Taj porez omogućava svima zdravstvo i obrazovanje. Prosječni radni tjedan je 36 sati.

8. Norveška: Ova je zemlja vrlo bogata prirodnim resursima poput nafte, minerala, hidroenergije. Norvežani imaju besplatno zdravstvo i obrazovanje a za to plaćaju 31 posto poreza. Prosječna plaća je 49.000 dolara. Radni tjedan u Norveškoj traje 35 sati.

9. Južna Koreja: Ova je zemlja jedna od najbrže rastućih ekonomija u svijetu. Peti je najveći izvoznik na svijetu a sedmi najveći uvoznik. Veoma je ovisna o vanjskoj trgovini. Jedan je od najvećih izvoznika energije, proizvodi toliko nuklearne energije da je prodaje susjednim zemljama. Prosječna godišnja plaća u Južnoj Koreji je 36.039 dolara, a porez se kreće oko 18 posto. Najveći minus života u Južnoj Koreji je radni tjedan koji traje 42 sata.

10. Nizozemska: Ovo zemlja ima jednu od najvećih i najprometnijih morskih luka u Europi što je jedan od razloga zašto je tamo prosječna plaća 47.000 dolara. Državljani Nizozemske izdvajaju skoro 31% za porez koji im omogućuje besplatno zdravstvo i visoko obrazovanje. Velika prednost je što njihov radni tjedan traje manje od 35 sati.

Izvor:Net.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.