Trump postaje opasnost za slonove u Africi

Iako broj slonova u svijetu rapidno opada iz dana u dan, administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa namjerava opozvati uvoz trofejnih glava slonova koji je zabranila administracija prethodnog predsjednika Baracka Obame.

Opoziv uvoza koji bi omogućavao ponovni uvoz trofeja iz Zimbabvea i Zambije za američku televiziju ABC potvrdila je u srijedu američka Agencija za ribarstvo, divlje životinje i bilje.

Prema američkom zakonu o ugroženim vrstama, slonovi su uvršteni na popis životinja kojima prijeti nestanak, no jedan od članaka zakona omogućuje vladi da podijeli dozvole za uvoz slonovskih glava ukoliko postoji dokaz o njihovom porijeklu i ispravnoj carinskoj deklaraciji, odnosno da lov na njih koristi njihovom opstanku.

trump

Televizija ABC ističe kako ima povratnu informaciju dužnosnika iz Zimbabvea i Zambije koji su pozdravili ukidanje zabrane.

Američka vlada još uvijek nije naznačila svoju politiku spram zaštite divljih životinja, osobito nakon što je lovačka organizacija Safari Club International tužbom pokušala ukinuti zabranu lovostaja iz 2014. godine.

Broj slonova u Zimbabveu u područjima u kojima je lov dozvoljen pao je za šest posto, no istovremeno se bilježi sve veći broj krivolova. U susjednoj Zambiji broj slonova je u posljednjih 45 godina pao s brojke 200.000 na njih samo 21 tisuću.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.