U muenchenskom stanu pronađeno 1500 umjetničkih djela otetih Židovima

Gotovo 1500 umjetničkih slika, među kojima i one velikih slikarskih imena poput Picassa, Matissea i Chagalla, što su ih nacisti oteli prognanim Židovima, otkriveno je u jednome muenchenskom stanu, piše u nedjeljnom izdanju njemački časopis Focus.

Tužiteljstvo u Augsburgu, nadležno za ovaj slučaj nije željelo komentirati informacije objavljene u Focusu koji piše kako su njegovi novinari proveli veliku istragu te otkrili da se vrijednost umjetničkih djela velikih majstora XX. stoljeća, među kojima su i njemački slikari, procjenjuje na oko milijardu eura. Djela su bila »uskladištena« u stanu jednog osamdesetogodišnjaka.

Policija ih je otkrila 2011., no, kako piše Focus, taj podatak nije dosad nikada javno objavljen. List također piše kako je nakon otkrića vrijednih umjetničkih djela angažiran stručnjak za procjenu autentičnosti i vrijednosti umjetničkih djela iz kategorije tzv. »degenerirane židovske umjetnosti«, sveučilišni profesor iz Berlina, Meike Hoffmann. On će nastojati potražiti vlasnike slika ili njihove nasljednike, prenosi časopis te iznosi i podatak prema kojemu je otac spomenutog osamdesetogodišnjaka bio slavni njemački kolekcionar Hildebrand Gurlitt koji je slike kupio 30-ih i 40-ih godina prošloga stoljeća.

Umjetnička djela pripadala su židovskim vlasnicima od kojih su ih nacisti konfiscirali ili prisilili da ih prodaju po niskim cijenama, a potom su preprodavana. Hildebrand Gurlitt, kojega su nacisti malo cijenili jer mu je baka bila Židovka, zahvaljujući brojnim političkim vezama i umjetničkim poznanstvima za vrijeme Trećeg Reicha ipak je uspio spasiti brojna umjetničke djela danas neprocjenjive vrijednosti. Djela su ostala skrivena i sačuvana tijekom Drugoga svjetskog rata.

Gotovo 50 godina, njegov je sin, nezaposleni samac, čuvao slike u opskurnim prostorijama svojeg stana, a živio je od novca dobivenom njihovom povremenom prodajom. Focus piše da je među otkrivenim slikama i djelo Henrija Matissea koje je ranije pripadalo velikom židovskom kolekcionaru Paulu Rosenbergu. Svoju je kolekciju bio prisiljen ostaviti u Parizu bježeći pred nacistima.

IZVOR: Hina/Novi list

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.