U nadi da će opet oživjeti: Oni su zamrznuli svoju djevojčicu

U siječnju 2015. godine mala je Matheryn umrla od vrlo agresivnog raka mozga. Njeni roditelji toliko se pouzdaju u znanost da vjeruju da će ona jednom opet živjeti

Ako je vjerovati njenim roditeljima i u napredak znanosti i medicine, malena Matheryn Naovaratpong jednoga bi dana mogla opet živjeti. Djevojčica iz Tajlanda umrla je početkom ove godine nakon kratke i vrlo agresivne bolesti. Iako joj medicina i tehnologija sada nisu mogli pomoći, njeni roditelji vjeruju da će to biti moguće u budućnosti.

Tijelo svoje kćeri su kremirali, no njen je mozak očuvan u medicinskom antifirizu te pohranjen u laboratoriju u Arizoni, u SAD-u, piše USA Today.

S obzirom da je u trenutku smrti imala gotovo tri godine, mala je Matheryn postala najmlađa osoba čiji je dio tijela prošao kroz proces očuvanja kriogenskim zamrzavanjem.

– Vjerujemo da će smrt u budućnosti biti nadjačana. Tehnologija nam se pred očima razvija nevjerojatnom brzinom. Taj će nam napredak omogućiti da jednoga dana rješavamo najveće probleme svijeta, izjavio je Sahatron (41), otac djevojčice.

I on i njegova supruga Nareehat su inženjeri elektronike i vjeruju da je smrtnost problem koji će znanost ‘riješiti’ prije ili kasnije.

S obzirom da tehnologija kriogenskim zamrzavanjem nije dostupna u Aziji, Sahatron i Nareehat su morali sami osmisliti i sagraditi kapsulu u kojoj je tijelo njihove kćeri prevezeno u SAD, u laboratorije ‘Alcor Life Extension‘ fundacije. Proces očuvanja mozga zamrzavanjem stajao ih je 80 tisuća američkih dolara.

Mala Matheryn je već 134. pacijent fundacije. Da, pacijent, jer oni je ne smatraju mrtvom. Ako se u budućnosti zaista ispostavi da se ljudi zamrznuti kriptogenskom tehnologijom mogu vratiti u život, to znači da u biti nikada nisu ni umrli.

Mnogi su, naravno, skeptični, čak i brojni stručnjaci. No, ujna preminule djevojčice koja je također inženjer kaže kako se u biti radi o vrlo logičnom slijedu stvari.

– Matheryn je začeta umjetnom oplodnjom, a rodila ju je surogat majka jer njena biološka majka ima medicinski problem koji joj onemogućava trudnoću. Da ste nekome o tome pričali prije stotinu godina, rekli bi vam da ste ludi. Tako će biti i s kriptogenskim zamrzavanjem, zaključila je, piše USA Today.

Što je kriptogensko zamrzavanje?

Alcor o svojoj misiji kaže kako se radi o ‘eksperimentu u najdoslovnijem značenju te riječi’ te nikome ne garantiraju ‘drugi život’. Za kriptogensko zamrzavanje kažu kako se radi o ‘naporu da se spase životi’. Oni smatraju da je čovjek mrtav tek kada prestanu sve tjelesne funkcije. Ukoliko se ono zamrzne prije toga, vjeruju kako će znanost u budućnosti otkriti kako se proces umiranja može ‘odvrtjeti natrag’, prenosi BBC.

Nakon što je pacijent legalno proglašen mrtvim, njegovo se tijelo stavlja na aparate, krv se zamjenjuje s ‘konzervansima’ i kreće transport u sjedište Alcora.

Tijelo se stavlja u kemikalije ‘kriptotektane’ koji stanice hlade do temperature od -120 Celzija. Nakon toga hladi se sve do -196 Celzija i pohranjuje se u tekući dušik.

izvor:24sata

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.