U sukobima u Kijevu ubijeno 25 ljudi – policija ponovno napala građane

Opozicijski vođa Vitalij Kličko ranije je, nakon razgovora s predsjednikom Viktorom Janukovičem, kazao da nije postignut dogovor kako prekinuti nasilje. Kličko je kazao da je napustio sastanak u srijedu navečer nakon što je predsjednik zahtijevao da središnji kijevski trg, koji su zauzeli protuvladini prosvjednici, bude bezuvjetno očišćen. Januković je pozvao je vođe oporbe da se odvoje od radikala te ih upozorio da će u suprotnom s njima ‘drukčije razgovarati’, javio je Reuters. Janukovič je također, u službenoj izjavi, za neke članove protuvladine oporbe.

Ukrajinski prosvjednici zauzeli su vladine zgrade u nekoliko gradova u zapadnom dijelu te zemlje, dok na kijevskom Trgu neovisnosti gori prosvjednički stožer – snimke lokalnih televizijskih postaja prikazale su plamen na nekoliko katova te deveterokatnice. Lideri oporbe pozvali su prosvjednike s Trga neovisnosti da dođu u pomoć ljudima koji su možda ostali zarobljeni u zgradi. Na Trgu neovisnosti, policiju i prosvjednike razdvaja plameni zid od zapaljenih guma, šatora i stabala.

Samo nekoliko sati prije policijske akcije Moskva je Ukrajini dala dvije milijarde dolara pomoći, a zauzvrat je zahtijevala odlučnu akciju u gušenju prosvjeda. Istodobno, Kličko je pozvao Zapad na intervenciju.

Izvor: HRT

Foto: you tube

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.