Uberu ukradeni podaci o milijunima korisnika, šutjeli su godinu dana o tome

Iz Ubera je stiglo priznanje kako su se dva hakera uspjela dokopati osobnih podataka 57 milijuna korisnika usluga te tvrtke diljem svijeta i oko 600 tisuća vozača u Sjedinjenim Državama. Podaci su bili pohranjeni na servisu u računalnom oblaku vanjskog dobavljača.

Hakerski upadi događaju se brojnim tvrtkama, pa Uberu ne bi toliko zamjerili da nisu tu informaciju držali tajnom skoro godinu dana, prenosi T portal.

Među ukradenim podacima su imena, adrese e-pošte i brojevi mobitela. Ako ćemo vjerovati Uberu, podaci kao što su brojevi kreditnih kartica i lokacije na kojima smo koristili Uber ostali su nedirnuti.

Zasad ne preporučaju nikakve posebne mjere zaštite žrtvama krađe podataka, a vozače čije su vozačke dozvole ukradene će obavijestiti i ponuditi im besplatnu uslugu praćenja kreditne sposobnosti i zaštite od krađe identiteta.

U potrazi za novim šefom računalne sigurnosti

Kako piše New York Times, incident se dogodio krajem 2016. godine. Uber je hakerima platio 100 tisuća američkih dolara otkupnine kako bi obrisali kopiju ukradenih podataka.

Hakeri su potpisali ugovore o neotkrivanju podataka i poslovnih tajni, a sve skupa je zamaskirano programom u sklopu kojeg je Uber nudio nagrade onima koji pronađu sigurnosne propuste u njihovom sustavu i upozore ih na njih.

Sve to dogodilo se dok je šef sigurnosti Ubera još uvijek bio Joe Sullivan, koji je na to mjesto došao s iste pozicije u Facebooku. U Uberu je dobio otkaz.

Bivši glavni izvršni direktor Ubera Travis Kalanick izguran je s te pozicije prije ovog sigurnosnog incidenta, ali je u to vrijeme još uvijek bio u nadzornom odboru.

 

Foto:Ilustracija

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.