Umro osnivač lanca namještaja IKEA

Osnivač švedskog lanca namještaja IKEA Ingvar Kamprad umro je u 91. godini, objavila je tvrtka.

Kamprad je umro u svojem domu u Smalandu, prenosi Index vijest s BBC-a. IKEA u priopćenju navodi da je Kamprad “jedan od najvećih poduzetnika 20. stoljeća”.  “Preminuo je u miru u obiteljskom domu”, priopćila je tvrtka.

Osnivač tvrtke IKEA ostat će poznat i po vezama s nacistima, za što je komentirao kako se radi o “najvećoj pogrešci” njegovog života.

 Tvrtku je utemeljio sa 17 godina

Ingvar Kamprad rođen je 1926. godine u Smalandu. Lanac namještaja IKEA utemeljio je kad je imao 17 godina.

U samom početku svojeg poslovnog puta je iskoristio novac koji mu je otac dao za dobro obavljene zadatke u školi. Od samog početka školovanja za njega je program bio vrlo zahtjevan zbog disleksije.

Dizajn koji stvara IKEA postao je popularan po cijelom svijetu zbog svoje jednostavnosti i vrijednosti.

Dizajner namještaja Jeff Banks kazao je kako je dizajn koji je stvorio Kamprad radikalno promijenio način na koji ljudi stvaraju namještaj. “Neki od njih pokušali su to kopirati, no nisu imali puno uspjeha u tome”, dodao je Banks.

Puno razloga za lanac maloprodaje

U intervjuu koji je dao još 1980. godine, Kamprad je rekao kako ima puno razloga zbog kojih se odlučio baš za maloprodajne trgovine namještaja.

“Oni imaju prednost po pitanju distribucije, pogotovo ako znamo da su supermarketi bili prisiljeni napraviti veliku racionalizaciju”, kazao je Kamprad.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.