UN traži hitnu pomoć, u Siriji stanje pogoršano, svaki drugi stanovnik – raseljen

UN namjerava prikupiti rekordnu svotu od 8,4 milijarde dolara radi suočavanja s pogoršanjem humanitarne “katastrofe” u Siriji koja će biti u središtu konferencije zemalja donatora sutra u Kuvajtu.

-Neuspješno skupljanje sredstava dovelo bi do opasne i zastrašujuće humanitarne katastrofe – upozorio je u ponedjeljak Abdulah al-Matuk, posebni izvjestitelj UN-a za humanitarne poslove.

Stanje se jako pogoršalo u Siriji gdje je gotovo svaki drugi stanovnik raseljen u četiri godine rata, što po UN-u predstavlja neusporedivi svjetski rekord unazad 20 godina.

Zato će UN zatražiti da se učini novi napor na konferenciji na razini ministara vanjskih poslova 78 zemalja kojoj će predsjedati glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon.

On je u subotu izrazio “sram” zbog “neuspjeha” međunarodne zajednice da okonča sukob koji je stajao života više od 215.000 osoba, od kojih 76.000 u 2014., najpogibeljnijoj godini.

Agencije UN-a tvrde da postoji opasnost od smanjivanja, čak i prekida, pomoći za 7,6 milijuna raseljenih osoba i 3,9 milijuna sirijskih izbjeglica smještenih većinom u susjednim zemljama, ako se ne skupi potreban iznos.

Godine 2013. i 2014. prve dvije konferencije o Siriji dobile su obećanja o donacijama od 1,5 milijarde i 2,4 milijarde dolara, od kojih mnoga nisu ispoštovana, žali UN.

Ove godine apel je puno širi jer treba pokriti potrebe procijenjene na 5,5 milijardi dolara za izbjeglice i 2,9 milijardi dolara za raseljene Sirijce, po uredu za humanitarne poslove UN-a, prenosi Index.hr.

 

Foto:ilustracija

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.