UPOZORENJE UKRAJINI: Putin bi mogao poslati vojsku već sljedećeg tjedna

Rusko pripajanje krimske luke Sevastopolj u Ukrajini mogli bi se dogoditi u roku tjedan dana, upozorava bivši savjetnik u Kremlju. Situacija koja podsjeća na trenutak kad je nacistička Njemačka anektirala Austriju, Andrey Illarionov tvrdi da ljutiti ruski predsjednik Vladmir Putin odbacuje upozorenja Zapada i stavlja vojsku u stanje pripravnosti.

Postoje nagađanja da se svrgnuti ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič nalazi pod ruskom zaštitom u Sevastopolju nakon što je za njim izdan nalog za uhićenje zbog optužbi na masovna ubojstva. Uz to, ruski premijer Dmitrij Medvedev upozorio je da ne priznaje revolucionarne vlasti u Ukrajini.

– Ne razumijemo što se tamo događa. Postoji velika prijetnja našim interesima i našim građanima – kazao je.

Službeni Kijev vjeruje da predsjednik Putin, bijesan zbog progona Janukoviča, već stavlja ruske vojne snage u stanje pripravnosti.

Bivši savjetnik u Kremlju Illarionov upozorava da Putin sprema “ruski ‘anschluss’ Sevastopolja koji bi se mogao dogoditi za tjedan dana, najviše tri tjedna”.

– Američka savjetnica za nacionalnu sigurnost Susan Rice upozorila je Putina da ne ulazi s vojskom u Ukrajinu. Nisam siguran da će Putin uzeti u obzir to upozorenje – kazao je Illarionov.

Illarionov je već ranije upozorio da Rusi žele odcjepljenje onih dijelova Ukrajine s većinskim ruskim stanovništvom.

– Poznato je da Putin Ukrajinu ne doživljava kao državu. Iz njihova gledišta Ukrajina nikad više neće biti ovoliko slaba pred Rusijom, Rusija nikad neće biti ovoliko jaka kao danas, a SAD i EU nikad više neće biti toliko indiferentne prema krizi u Ukrajini – tvrdi bivši savjetnik.

Putin je već u prošlosti spominjao svoju dužnost prema zaštiti ruskih građana kao izliku za vojnu intervenciju, bilo je to u Gruziji 2008. godine.

Izvor: jutarnji.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.