Večeras novi nebeski spektakl: Sve što morate znati o supermjesecu

SVEMIR će nam večeras prirediti još jednu atrakciju. 

Oko 19:40 počinje izlazak drugog ovogodišnjeg supermjeseca. Ako ste sinoć podigli pogled prema nebu, mogli ste primijetiti da je Mjesec bio zamjetno veći, ali ne i pun, a upravo nas takav večeras očekuje. Prvi supermjesec mogli smo vidjeti 12. srpnja i tada je Mjesec od Zemlje bio udaljen 358.284 km. Večerašnji će nam biti oko 1300 kilometara bliži od srpanjskog, piše Crometeo. 

To će ujedno biti i najveći supermjesec u 2014. godini, a nakon njega slijedi nam posljednji kojeg ćemo moći vidjeti 9. rujna. 

Znanstvenici ovu pojavu nazivaju perigej. On označava poziciju tijekom koje je Mjesec najbliže Zemlji. Zbog takve udaljenosti izgleda veće i svjetlije, a stručnjaci procjenjuju da će večerašnji supermjesec izgledati 14 posto veće i 30 posto svjetlije, piše Independent. Astronomi kažu da nam Mjesec nije bio ovako blizu u posljednjih 20 godina. 

Neki strani mediji malo su se zanijeli i najavili kako bi ova pojava mogla uzrokovati “kraj svijeta”. Tako britanski Daily Express piše da bi Zemlju večeras mogle pogoditi serije potresa i vulkanskih erupcija. 

Naravno, možete mirno spavati jer stručnjaci kažu da mjesta za brigu nema. Mjesec će, kao i obično, utjecati samo na plimu i oseku, a velike prirodne katastrofe će nas zaobići. 

Večerašnji supermjesec poseban je i zato što se podudara s Perzeidima tj. kišom meteora. Kod nas je ova pojava poznatija kao suze sv. Lovre. Tako će se i Perzeidi pobrinuti za spektakl na nebu. Zbog supermjeseca će meteori večeras biti manje vidljivi, a iako je vrhunac kiše meteora teško predvidjeti, najviše meteora očekuje se u satima pred zoru 13. kolovoza. 

IZVOR: index.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.