Veliki korak u pronalasku lijeka protiv raka

Novi lijek koji je kod miševa uništio ljudske stanice raka u trenutku dok su se dijelile odnosno umnožavale pokazao je dramatične rezultate u prvoj fazi istraživanja, otvarajući put mogućnosti izliječenja od teške bolesti, piše britanski list Daily Mail.

U laboratorijskim je uvjetima lijek OTS964 kod pet od šest miševa uništio agresivne stanice ljudskog raka pluća presađene miševima, uz malo nuspojava.

Otkriće budi nadu u razvoj revolucionarnog lijeka koji bi bio učinkovit protiv raznih vrsta tumora uključujući rak dojke, mozga, jetara i mjehura kao i protiv nekih vrsta leukemije.

Testiranja na čovjeku lijeka OTS964 mogla bi početi već u jesen sljedeće godine. Voditelj projekta, američki znanstvenik Ysuke Nakamura sa sveučilišta Chicago kazao je: Cilj na molekularnoj razini otkrili smo još prije deset godina, no trebalo nam je gotovo jedno desetljeće da pronađemo učinkoviti način da ga blokiramo.

Početno smo proučili 300.000 tvari i potom sintetizirali njih više od tisuću te pronašli nekoliko koje bi mogle djelovati kod čovjeka. Fokusirali smo se na najučinkovitije. Mislimo da sada imamo nešto što obećava.

Lijek djeluje na jedinstveni način blokirajući aktivnosti bjelančevine TOPK koja je ključna za uspješnu diobu stanica i kod mnogih vrsta tumora proizvodi se u prevelikim količinama.

IZVOR: HRT

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.