VIDEO: Biciklisti u Nizozemskoj ‘lebde’ iznad prometnih cesta!

Osim prilično liberalne politike prema lakšim drogama i općih ljudskih sloboda, Nizozemci se ističu kao narod koji jako voli vožnju biciklima, pogotovo u gradovima. Zato biciklisti uživaju mnoge pogodnosti, a nedavno su počeli vrlo opsežni i skupi građevinski projekti, kako bi im se olakšalo uživanje u tom, najzdravijem prijevoznom sredstvu.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=LwyV9o5ILF0[/youtube]

Tako je Hovenring u Eindhovenu ovih dana nominiran za prestižnu nagradu Dutch Design Award, a na listi se našao zbog nekih genijalnih građevinskih i arhitektonskih rješenja. Naime, radi se o visećem mostu iznad vrlo prometnog raskrižja, koji je rezerviran isključivo za biciklite. Most visi na kablovima učvršćenima središnjim stupom visine 64 metra, a nalazi se iznad same ceste, tako da se može reći da biciklisti ‘lebde’ iznad automobila.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ozmAUFfQnnI[/youtube]

U Nizozemskoj ipak traju žestoke rasprave o tome je li ovakav način odjeljivanja biciklističkog i automobilskog prometa štetan ili koristan. S jedne se strane štite se biciklisti, koji vrlo često stradavaju na ovakvim prometnim cestama, no mana svega toga jest što obje vrste sudionika u prometu gube osjećaj za one druge, te se zbog nedostatka iskustva vrlo teško reintegriraju u stvarni promet. No sve je to manje važno kada imaš frikin’ lebdeći tanjur za bicikliste nad raskrižjem!

Izvor: Idesh.net

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.