VIDEO: ČUDOM PREŽIVJELI: Kit od 40 tona skočio na dvoje kajakaša!

Britanski par Tom Mustill i Charlotte Kinloch mogu zahvaliti samo čudu što su ostali živi nakon što se na njihov kajak u kalifornijskim vodama prošli vikend punom težinom bacio golemi grbavi kit.

Par je veslao u vodama Monterey Baya kada je kit od 40-ak tona iskočio u zrak cijelim tijelom i aterirao na njihov maleni čamac. Nevjerojatan sraz zabrinuo je sve očevice, no na sreću par je prošao bez ogrebotine, a kanu je zadobio tek manje udubljenje. Cijeli događaj kamerom je zabilježio jedan turist s brodice za promatranje kitova.

Kinloch je za britanski Telegraph udar kita usporedila sa zastrašujućim padom zgrade ili autobusa.

‘Osjećala sam se kao usred lavine, kao da je autobus aterirao na nas’, rekla je.

Mustill je kao snimatelj dokumentaraca o životinjama u divljini navikao na bliske susrete s opasnostima, no priznao je da nije vjerovao da su preživjeli skok kita.

‘Sjećam se da sam izronio na površinu i pomislio: Kako je moguće da nisam mrtav. Možda sam zadobio brojne ozljede, ali ih ne osjećam zbog šoka?’, prisjetio se Mustill.

On i njegova ekipa saznali su prošle subote da se područjem koje je poznato kao Moss Landing kreće veća skupina grbavih kitova pa su odlučili da će ih promatrati iz kajaka. Nakon tri sata uživanja u njihovom bacakanju odlučili su se vratiti na obalu. No upravo u tom trenutku jedan je iskočio iz dubine i sletio na njihov kajak.

Kit je svojom težinom potopio kajak izbacivši iz njega putnike, no vrtlozi vode i njih su povukli u dubinu poput nekih podvodnih slapova.

Kinloch kaže da su video snimku na internetu vidjeli tek u ponedjeljak. Mada joj je drago da može prijateljima pokazati što im se dogodilo i tako objasniti zašto se čudno osjeća, kaže da joj je i danas teško pogledati video koji je u par dana pregledan oko 500.000 puta.

Grbavi kit (Megaptera novaeangliae) pripada porodici brazdenih kitova. Poznati su po svojim pjesmama koje pjevaju mužjaci i po neobično dugim prsnim perajama. Razlog zbog kojeg pjevaju nije poznat. Ima ih u gotovo svim morima svijeta.

Odrasli dosežu dužine od 12-16 metara i teže oko 36 tona. Životni vijek im je od 40 do 80 godina. U prošlosti su bili žestoko izlovljavani, no 1966. su zaštićeni. Od tada je njihov broj narastao sa 5.000 na oko 80.000. Danas su popularna turistička atrakcija zbog spektakularnih skokova iz vode i zbog znatiželje zbog koje se približavaju brodovima.

izvor: tportal.hr   foto: screenshot

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.