VIDEO: Detektorom metala otkrio najveće vikinško blago do sada

DESECI zlatnih i srebrnih predmeta starih tisuću godina pronađeni su detektorom metala u Škotskoj, a otkriće su stručnajci nazvali jednim od najvažnijih otkrića vikinškog blaga u toj zemlji.

Derek McLennan, umirovljeni poslovni čovjek, otkrio je u rujnu 100 predmeta na polju u Dumfriesshieru na jugozapadu Škotske.

Među predmetima je i srebrni križ za koji se pretpostavlja da potječe iz 9. ili 10. stoljeća te srebrna posuda zapadnoeuropskog podrijetla za koju se pretpostavlja da je bila već stotinu godina stara kada je bila zakopana. Među pronašlim blagom je i niz zlatnih predmeta.

“Stručnjaci su počeli istraživati nalazište no već je sada jasno da se radi o jednome od najvažnijih otkrića vikinškog blaga otkrivenog u Škotskoj”, objavio je Scotland’s Treasure Trove, ustanova zadužena za baštinu.

Vikinško blago drugo je veliko McLennanovo otkriće. Lani je s prijateljem MeLennan pronašao 300 srednjovjekovnih novčića u istome području u Škotskoj.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=1e4tAqmAWCA[/youtube]

“Zna se da su Vikinzi osvajali ove obale, no danas možemo procijeniti što su za sobom ostavili”, kazala je škotska državna tajnica za kulturu Fiona Hyslop.

Vikinzi su došli iz Skandinavije, a od 8. do 11. stoljeća napadali su Britaniju i svoje su vrijednosti zakapali, a otkrivale su ih generacije lovaca na blago.

Godine 2007. u sjevernoj Engleskoj bilo je pronađeno blago iz 10. stoljeća, a 1840. na sjeverozapadu Engleske 8600 predmeta.

Najnovije otkriće smatra se najvećim blagom pronađenim u Škotskoj od 1891. godine i već se procjenjuje da bi vrijednost mogla dosegnuti šesteroznamenkasti broj. Među predmetima je vrlo rijedak srebrni pehar s ugraviranim likovima životinja koji potječe iz doba Svetog Rimskog Carstva, te kopča u obliku zlatne ptice.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=eGxjnzwyFw8[/youtube]

IZVOR: index.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.