VIDEO Dvije Koreje dogovorile završetak Korejskog rata i denuklearizaciju poluotoka

Susretom sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una i južnokorejskog predsjednika Moona Jae-ina na granici između dviju Koreja u petak ujutro točno u 2.30 po srednjoeuropskom vremenu počeo je povijesni samit dviju zemalja, prvi nakon deset godina.

Sjeverna i Južna Koreja dogovorile su sporazum kojim će formalno završiti Korejski rat. Dokument, nazvan ‘Panmunjomska deklaracija za mir, napredak i unifikaciju Korejskog poluotoka’, prezentiran je javnosti nakon cjelodnevnog susreta Kim Jon-una i Moon Jae-ina. ‘Dvojica vođa objavljuju kako više neće biti rata na Korejskom poluotoku. Započinje razdoblje mira’, stoji u Deklaraciji.

-Mi se ne bismo trebali jedni drugima suprotstavljati. Trebali bismo živjeti u zajedništvu. Svi smo dugo čekali da se dogodi ovaj trenutak, rekao je Kim Jon-un.

U svom govoru Kim nije spomenuo proces denuklearizacije, ali je Moon Jae-in izjavio kako su obje strane pristale na denuklearizaciju na Korejskom poluotoku.

Svjetski mediji prenose i zanimljiv detalj. Dolazak Kim Jong-una pratilo je 12 tjelesnih čuvara koji su u formaciji i u odijelima trčali oko njegovog Mercedesa.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.