VIDEO: Neman u jednom zalogaju progutala morskog psa!

Morskog psa navikli smo doživljavati kao vrhunskog predatora, vladara svjetskih oceana, kojem su prirodni neprijatelji manje više samo čovjek i veći morski psi

To jedan od razloga zbog kojih je video koji je nedavno snimila skupina ribolovaca postao viralan na YouTubeu – u samo tri dana pogledalo ga je gotovo 11 milijuna ljudi.


Snimka je nastala tijekom lova na morske pse uz obale Bonita Springsa na Floridi. 

Video priča počela je kada su ribolovci na udicu uhvatili morskog psa dugog oko 120 cm. Da je sve ostalo na tome, film bi vjerojatno završio u osobnoj kolekciji. No ono što je uslijedilo nitko nije očekivao.

U skladu s izrekom ‘veća riba jede manju’, tijek lova pratila je divovska kirnja. Kada je vidjela da onesposobljeni morski pas iz vode izlazi na palubu, iznenada je odlučila iskoristiti dobru priliku i preuzeti plijen. Skočila je, uhvatila ga i zaronila u dubinu.

Goleme kirnje mogu doseći dužinu od tri metra i težinu od oko 360 kg. U Jadranskom moru živi nekoliko vrsta nešto manjih rođaka goleme atlantske kirnje Epinephelus itajara. Najveći primjerciEpinephelus marginatus, koja živi u našim vodama, dosežu dužine do 150 cm i težine do 60 kg. Ova je vrsta ugrožena i u nekim zemljama zaštićena zakonom. Uglavnom žive na velikim dubinama ponekad i do 300 metara, međutim mlađe ribe u potrazi za hranom znaju zalutati u plićake. Ima mnoštvo zubi no rado guta plijen.

Zanimljivo je da se uglavnom sve kirnje izlegu kao ženke, a kada narastu, u dobi od 12-14 godina, pretvaraju se u mužjake. Uglavnom se hrani drugom ribom, rakovima, te glavonošcima. Vrlo je pohlepna i jedan je od glavnih grabežljivaca u moru.

Prije nego što dosegnu punu veličinu, atlantske goleme kirnje mogu postati plijen barakuda.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=O37HI_AX9nY[/youtube]

izvor: Tportal.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.