VIDEO: Nestao u manje od sat vremena, a sada tijela mrtvih plutaju posvuda

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

”Obrenovac – grad kojeg nema” naslov je koji najbolje ilustrira sudbinu ovog gradića pokraj Beograda, najviše stradalog u višednevnim katastrofalnim poplavama u Srbiji u kojima se još ne zna broj žrtava, ali postoji bojazan da će ih biti više nego što se u prvim procjenama moglo i pretpostaviti.Središte istoimene prigradske beogradske općine s oko 23.000 stanovnika potpuno je poplavljeno i evakuacija građana traje već treći dan, a mediji pišu da tijela stradalih plutaju po Obrenovcu, kojeg je prvi val potopio u manje od sat vremena u petak u zoru.

Za sada nema ni procjena o broju stradalih u ovom gradu, a srbijanski su dužnosnici najavili su da o žrtvama neće govoriti dok se voda ne povuče. Prema neslužbenim, ali i nepotpunim podacima, poplave su dosad u cijeloj Srbiji odnijele najmanje šest života, a evakuirano je ukupno više od 16.000 ljudi.

U međuvremenu je građanima upućen apel da prijave nestale osobe, pa postoji bojazan da će konačni podatak o žrtvama poplava biti još jedna potvrda razmjera katastrofe koju pojedini svjetski mediji, izvješćujući iz Srbije i BiH, nazivaju “poplavom stoljeća na Balkanu”.

Evakuacija u Obrenovcu je nastavljena i danas, a spasiocima je posao donekle olakšan jer se voda povlači pa u pojedinim dijelovima grada u spašavanje mogu uključiti i kamione, a ne samo čamce, budući da je voda u pojedinim zgradama dosegla i do trećeg kata.

Otklanjanje posljedica nezapamćene poplave traje u svim krajevima Srbije pogođenim poplavnim valom i bujicama, a nakon tri dana blokade ekipe za spašavanje su uspjele uspostaviti cestovnu vezu s Krupnjem, gradićem pored Loznice, u kojoj su nabujale rijeke doslovce nosile kuće, a jedna je osoba stradala.

Otklanjaju se posljedice

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=1-bBt2TmkjQ[/youtube]

U tijeku je otklanjanje posljedica poplava i u drugim gradovima – Čačku, Valjevu, Jagodini, Paraćinu, Kraljevu, Gornjem Milanovcu, Ubu, Osečini i drugim, gdje su potopljene tisuće hektara poljoprivrednog zemljišta, mnoga poduzeća i industrijska postrojenja, porušeni mostovi, a bujice su odnijele dijelove pojedinih lokalnih i magistralnih cesta i pruga pa je promet i dalje i prekidu ili je otežan.

Za oporavak će trebati godine

Srpski ministar rada i socijalne skrbi Aleksandar Vulin izjavio je da će za oporavak od posljedica poplava Srbiji biti potrebne godine jer je većina poljoprivrednog zemljišta u poplavljenim krajevima devastirana, brojna industrijska postrojenja također, a mnoga poduzeća neće i po nekoliko mjeseci moći raditi.

Jedina dosadašnja nepotpuna procjena je da se u kolubarskom bazenu, gdje su potopljeni ugljenokopi s kojih se opskrbljuju dva bloka termoelektrane Nikola Tesla, šteta mjeri desecima milijuna eura.

U Srbiji se najavljuju radne akcije koje će, kako ocjenjuju pojedini državni dužnosnici, pomoći u otklanjanju posljedica katastrofalnih poplava.

Građani Srbije pokazali su i dalje pokazuju izuzetnu solidarnost i sudjelujući u humanitarnima akcijama zbrinjavanja evakuiranih iz Obrenovca i drugih gradova.

Vodostaji većine rijeka opadaju, prvi poplavni val koji je došao Savom nije se ozbiljnije izlio preko nasipa postavljenih u Šapcu i Sremskoj Mitrovici, ali se i dalje s velikom pozornošću prati hidrološka situacija na Savi, čiji bi drugi poplavni val, pojačan pritokama iz BiH i Hrvatske, mogao donijeti novu opasnost.

I u Beogradu su duž obala Save na najkritičnijim mjestima postavljeni nasipi od vreća s pijeskom jer se rijeka na pojedinim mjestima već izlila ili je na rubu šetališta uz rijeku.

Srbiji pomaže Rusija, Slovenija, Mađarska, Hrvatska

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Pj5jlV3JFXI[/youtube]
U Srbiju u međuvremenu stiže međunarodna pomoć, spasilački i specijalizirani timovi za evakuaciju otklanjanje posljedica poplava, među kojima su – uz Rusiju, uključene i zemlje i regije – od Slovenije, Mađarske i Hrvatske do Crne Gore, Makedonije i Bugarske.

Premijer Aleksandar Vučić se na sjednici stožera za izvanredne situacije zahvalio svim zemljama regije na pomoći koju su uputili.

“Pokazalo se da politika prijateljstva i suradnje u našoj regiji puno znači i da smo zahvaljujući njihovoj pomoći mnoge posljedice uspjeli spriječiti”, rekao je Vučić.

U naredna tri dana meteorolozi prognoziraju prestanak padavina i lokalne pljuskove na jugu i jugoistoku Srbije.

IZVOR: Hina/Danas.hr


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.