VIDEO: POMICANJE SATA: Dok vi pomičete (možda) jedan sat, on ih pomiče četiri tisuće

DOK VEĆINI nas sat pomiče računalo, odnosno pametni telefon, neki još uvijek stvari obavljaju ručno, ali malokad u je pitanju više od jednog sata. No, ovaj čovjek, kada otpočne zimsko (ili ljetno) računanje vremena, ima, doslovno, pune ruke posla.

Alan Midleton, naime, mora namjestiti čak 4.000 satova na Britanskom institutu za ure i satove. Iako se čini na prvu da bi ovaj postupak trebao trajati duže, Midletonu za to trebaju dva sata.

“Lakše mi je u proljeće kada se satovi pomiču naprijed nego sad kada se pomjeraju unatrag jer zbog osjetljivog mehanizma, koji se navija samo prema naprijed, ne mogu samo pomaknuti kazaljke ili naviti mehanizam unatrag. Najjednostavnije je u ovom slučaju zaustaviti satove na sat vremena, što skraćuje proces navijanja”; objašnjava Midleton.

Institut u Upton Hallu u Nottinghamshireu, na kojem Midleton radi, osnovan je 1858. godine u Londonu iz kojega je premješten na današnju lokaciju 1972.

Bogata i vrijedna kolekcija satova na Institutu sadrži i džepni sat poznatog istraživača polarnih predjela, Roberta F. Scotta, a najstariji primjerci satova u kolekciji datiraju još iz 1640. godine.

“Provjeravam satove jednom tjedno, a utorak je moj “dan navijanja”. Ipak sam ja Englez, i volim te male utvrđene rutine. Ali neki od satova ipak zahtijevaju svakodnevnu pažnju. No, to je posao koji volim. Iskreno sam fasciniran satovima. Volim zvuk rada tog delikatnog mehanizma i svu tu ljepotu koja se skriva unutra”, opisuje Midleton, prenosi britanski Mirror.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=k2MIdszVIeQ[/youtube]

IZVOR: index.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.