VIDEO Ruski ponos: Legendarne izvedbe Zbora Crvene armije

Screenshot

MEĐU 92 osobe u zrakoplovu ruskog ministarstva obrane Tu-154, koji je nestao s radara nad Crnim morem nalazili su se i članovi službenog vojnog zbora i plesne skupine Alexandrov Ensemble, poznate i kao Zbor Crvene armije. Oni su trebali povodom proslave Nove godine nastupiti za ruske vojnike koji se nalaze u Siriji.

https://youtu.be/BYbtAZjB8QM

“Nemam riječi kojima bih opisao ono što sad osjećam. Ne mogu shvatiti što se događa. Supruga mi plače, a djeca ne razumiju što se događa”, rekao je za RT član zbora Vadim Anan, koji je propustio let zbog rođenja trećeg djeteta.

 

Aleksandrov je službeni zbor ruskih vojnih snaga, a osnovan je 1928. godine. Ime nosi po svom prvom upravitelju Aleksandru Vasiljeviču Aleksandrovu, koji je napisao i himnu SSSR-a. On je zborom upravljao do 1946., a potom ga je naslijedio sin Boris koji je uveo toliko strogu disciplinu i uvježbanost, da su mogli skladbe izvoditi i bez dirigenta.

U početku su imali samo 12 ljudi, no 1937. godine već ih je bilo 274, a brojčani maksimum dosegli su 1948. kad ih je bilo 313.

 

Zbor su činili članovi sovjetskog, a kasnije i ruskog vojnog osoblja te su predstavljali Rusiju na važnim vojnim svečanostima diljem svijeta. Do 1990. činili su ga samo muškarci, a od te godine povremeno mu se pridružuju i žene.

https://youtu.be/a3A_YBcISTQ

 

Izvodili su različite skladbe, od folk melodija, preko himni i opernih arija do popularne glazbe, a na repertoaru od čak 2000 pjesama koje su izvodili bile su i pjesme poput Kaćuše, Kaljinke i Ave Marije.

izvor:index.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.