VIDEO SAD raketirao Siriju, Rusi bijesni: ‘Ovo neće proći bez posljedica’

Predsjednik SAD-a Donald Trump objavio je noćas u obraćanju naciji kako je naredio takozvane precizne napade na postrojenja za proizvodnju kemijskog oružja u Siriji, a izvješća govore kako su udari počeli po Damasku za vrijeme Trumpovog obraćanja, javlja RTL.

Napade je izvela međunarodna koalicija SAD-a, Velike Britanije i Francuske s ciljem uništenja ili smanjenja mogućnosti sirijskog režima za proizvodnju kemijskog oružja.

Predsjednik Trump izjavio je kako se na ovakav potez odlučio zbog prošlotjednog napada kemijskim oružjem sirijskih snaga, a za koje je sad na temelju dokaza uvjeren kako ih je naredio Bashar Al-Assad, dodavši kako to ‘nisu postupci čovjeka, već ratnog zločinca i zvijeri’.

Britanska premijerka Theresa May također se obratila naciji rekavši kako je prvi put u svom mandatu povukla ovakav potez kako bi se smanjila mogućnost da sirijski režim ponovi ovakav napad na svoj narod.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=6MdSRtloyRQ

Američki ministar obrane Mattis obratio se novinarima na konferenciji u Pentagonu, odmah nakon završetka samih napada, potvrdivši kako su gađane tri mete te da je upotrijebljena napadačka snaga bila dvostruko snažnija od prošlogodišnjeg napada navođenim raketama Tomahawk na sirijske zračne snage. Na novinarsko pitanje hoće li ovaj napad spriječiti sirijskog predsjednika od ponovnog korištenja kemijskog oružja, odgovorio je: ‘Ništa nije sigurno’.

Iako američkom predsjedniku Trumpu često prigovaraju ‘Twitter diplomaciju’, prva službena reakcija Moskve odaslana je preko ruskog ambasadora Anatolija Antonova u SAD-u – putem Facebooka. U izjavi optužuje Zapad za ‘dizajniranu situaciju’ s kemijskim napadom i udarima saveznika te da će biti posljedica za koje odgovornost leži u Washingtonu, Lodonu i Parizu.

-Vrijeđanje predsjednika Rusije je nedopustivo, a SAD nema moralno pravo kriviti druge zemlje za posjedovanje kemijskog oružja, kad ga i sama posjeduje, navodi se u izjavi.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.