– Vranec je sastavni dio vinskog i kulturnog identiteta Makeodnije, ali i cijele balkanske regije- rekla je među ostalim Elena Mladenovska-Jelenković iz udruge ‘Vina iz Makedonije’, udruge koja je zaslužna što je u Skoplju prošlog vikenda održani prvi ‘Svjetski dan Vranca’, manifestacije na kojoj su se predstavili i hrvatski vinari.
Kako je pojasnila Mladenovska-Jelenković Vranac se koristi i za miješanje s drugim sortama, jer daje vinskoj strukturi, snagu i punoću, kao i potencijal za daljnje zrenje. To je autohtona sorta koja je uvijek zanimljiva međunarodnoj vinskoj publici, a ima veliku otpornost na visoke temperature.
Na prvi ‘Svjetski dan Vranca’ stigli su i vinski majstori Carolyn Gilby, Darrel Joseph i Peter McCombie te vinski novinari iz Europske unije, među kojima je bio Thomas Brandl iz Njemačke te vinski suci uključujući i Nicolasa Angelina iz Velike Britanije.
Iz udruge ‘Vina Makedonije’ ističu i da je Vranec nositelj balkanske regije, a njegova svijetla perspektiva u kontekstu klimatskih promjena je možda najznačajniji razlog za sve veći interes svjetskih proizvođača za tu sortu.
– Zbog klimatskih promjena crvena vina širom svijeta gube svoju kiselost i svježinu, ali ‘Vranac’ zadržava te osobine – rekla je Mladenovska-Jelenković.
Posjetiteljima su u ime zemlje domaćina svoje proizvode ponudili vinarije Bovin, Brzanov, Vardarska dolina, Venec, Vizba Valandovo, Dalvin, Ezimit, Imako, Kamnik, Kartel, Kuvin, Popov, Popova Kula, Puklavec, Sopot, Stobi i Tikveš. Osim domaćina i hrvatskih proizvođača te sommeliera, na manifestaciji su sudjelovali i vinari iz Slovenije, Srbije, Srne Gore te BiH.