Vojni puč u Venezueli: ‘U sljedećim satima pišemo povijest’

Vođa venezuelske opozicije Juan Guaido rekao je u utorak kako je započeo s ‘posljednjom fazom’ svog plana za svrgavanje predsjednika Nicolasa Madura s vlasti, pozvavši građane Venezuele i vojsku da ga podrže kako bi okončali Madurovu ‘uzurpaciju’, prenose Vijesti.hr

Guaido se u videu koji je objavio na svom Twitter profilu nalazio u društvu muškaraca u vojnim odorama i oporbenog političara Leopolda Lopeza, koji je bio u kućnom pritvoru. Rekao je kako se nalazi u zračnoj bazi La Carlota u Caracasu.

 

‘Nacionalne oružane snage donijele su pravu odluku i računamo na podršku naroda Venezuele’, poručio je Guaido.

AP je izvijestio da je vojska oslobodila i Leopolda Lopeza, oporbenog političara koji je bio u kućnom pritvoru. “Ovo je trenutak za sve Venezuelance, i one u uniformama i one koji ih ne nose. Svi bi trebali u miru izaći na ulice”, rekao je Lopez.

Venezuelski ministri obrane i komunikacija Vladimir Padrino i Jorge Rodríguezobjavili su utorak da vlada suzbija plan državnog udara na koji je pozvao Guaido.

Rodriguez tvrdi da vlada ima posla s “malenom skupinom izdajnika koji bi proveli državni udar protiv ustava i mira u republici”.

Na Twitteru se oglasio i američki senator Marco Rubio i pozvao narod Venezuele da izađu na ulice i dignu svoj glas: “Ovo je trenutak za vojnike u Venezueli da ispune ustavnu zakletvu i obrane legitimnog tehničkog predsjednika Juana Guaida u njegovim naporima da vrati demokraciju. Možete pisati povijest u sljedećim satima i danima”.

Cijeli tekst pročitajte OVDJE.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.