Od kada postoje mjerenja

Zastrašujući klimatski rekord: Potvrđeno je – srpanj je najtopliji mjesec ikad!

Vladini znanstvenici iz SAD-a u četvrtak su potvrdili da je srpanj bio najtopliji mjesec ikad. Bio je topliji od rekordera – srpnja 2016. godine, prenosi RTL.

Nacionalna uprava za oceane i atmosferu (NOAA) objavila je da je prosječna globalna temperatura prošlog mjeseca bila 16,7 stupnjeva Celzija. To je 0,03 stupnja više nego u srpnju 2016. godine i 0,94 stupnja više od prosječne temperature u 20. stoljeću.

Otkrića su u skladu s onima europskih znanstvenika u Kopernikovoj službi za klimatske promjene, koji su ranije ovog mjeseca rekli da je srpanj za dva stupnja Celzijusa viši nego uobičajeno.

Kopernik, NOAA i druge agencije diljem svijeta koriste različite podatke o temperaturama u svojim izračunima. NOAA je utemeljena davne 1880. godine.

Rekordna vrućina osjetila se u većem dijelu svijeta, navode agencije, uključujući dijelove Sjeverne Amerike, južne Azije, južne Afrike i veći dio Atlantskog i Tihog oceana. Nigdje u srpnju nije bilo izmjereno rekordno hladno vrijeme.

Aljaska je imala najtopliji srpanj otkad se ondje mjeri temperatura – posljednjih sto godina. Francuska, Njemačka i neke druge europske zemlje su krajem mjeseca izdržale snažan toplinski val, iako cijela Europa nije imala temperature kao drugi dijelovi svijeta, dijelom zbog hladnijih uvjeta u Skandinaviji.

Temperaturni rekordi stalno padaju, a Zemlja se i dalje zagrijava, velikim dijelom zbog emisija ugljičnog dioksida i drugih stakleničkih plinova, a sve zbog djelovanja čovjeka.

Cijeli tekst možete pročitati na RTL-u.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.