Picula očekuje tri SDP-ova mandata, a kazao je i zašto su ovi izbori presudni za budućnost EU

Predstojeći izbori za Europski parlament za Tonina Piculu, aktualnog eurozastupnika i prvog na listi SDP-a, prije svega su mogućnost da građani daju ocjenu minulom radu zastupnika u proteklom sazivu, kada će ocijeniti i pojedince i stranke, ali mogu odrediti i budućnost same Europske unije. Na konferenciji za novinare u Šibeniku, Picula je rekao i kako kao profesor sociologije zna da anketama treba vjerovati pa tako i prognozama po kojima će SDP ostvariti tri mjesta, odnosno mandat više nego sada.

– Kolegica Biljana Borzan i ja, kao SDP-ovi zastupnici od 2014. godine, svojim radom smo pokazali da broj zastupnika neke političke opcije u Europskom parlamentu ne mora biti presudan jer ukoliko čovjek tamo uđe s jasnom vizijom što treba napraviti i s određenim političkim iskustvom, može se snaći i među 751 zastupnikom doista progurati projekte koje drži važnima za građane Hrvatske – rekao je Picula.

Pozivajući građane da 26. svibnja svojim glasom utječu na ono što se tek treba ili može dogoditi u Europskoj uniji, Picula je naglasio kako su ovo po mnogočemu izuzetni izbori.

– Premda postoji već punih 40 godina Europski parlament u idućem sazivu će biti mjesto u kojem će se poprilično intenzivno raspravljati o budućnosti EU, koja ih, kao nikada ranije uoči nekih izbora, dočekuje ovako podijeljena. Ona nije podijeljena samo radi različite razine razvijenosti pojedinih svojih dijelova, nego ovi izbori predstavljaju sučeljavanje različitih političkih vizija – naglasio je Picula.

Podsjetio je Picula i da smo u EU ušli 2013. godine s indeksom opće razvijenosti od 61 posto prosjeka EU te u sljedećih nekoliko godina pali za tri postotna boda.

– Za razliku od nekih političkih opcija koje upiru prstom u Europsku uniju kao krivca, mi bi trebali vrlo jasno kazati da problem nije u Bruxellesu, nego u Zagrebu. Proteklih pet godina naša vlast nije iskoristila one instrumente i mogućnosti koje imaju na raspolaganju zemlje članice, a mislim prije svega na korištenje europskih strukturnih i kohezijskog fonda. Svega 15 do 20 posto isplaćenih sredstava svrstava nas na predzadnje mjesto na rang-listi država koje koriste vrlo izdašna sredstva. Tome je vjerojatno kumovala i opća politička nestabilnost u Hrvatskoj u proteklih par godina. Građani su dva puta izlazili na parlamentarne izbore, a očito i događanja u samoj vladajućoj stranci oduzimaju puno više angažmana i koncentracije, nego na korištenje sredstava EU – upozorio je Picula.

Govoreći o ponuđenim opcijama za rješenje problema u kojima je Europska unija, Picula je nerealnima i neprihvatljivima ocijenio Junckerovih pet opcija, ni ponuđene opcije Francuske, Austrije ne ocjenjuje dobrima za Hrvatsku kao ni viziju populističke desnice koja želi anulirati EU.

– Mi socijaldemokrati i socijalisti na ovim izborima zagovaramo jednu Europu koja će u budućnosti biti daleko više socijalnija, koja se bori za ustanovljavanje minimalne nadnice u zemljama Unije, ne kao uranilovka, nego principa kojim se saniraju sve veće nejednakosti među 512 milijuna građana Europske unije. Podatak je šokantan da četiri posto najbogatijih Europljana ima u svom vlasništvu 40 posto privatnog vlasništva u EU – zaključio je Picula istaknuvši kako lista SDP nastoji zagovarati socijalnu osjetljivost u europskim institucijama.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.