Godišnjica željezničke nesreće u Rudinama

Četvrta godišnjica željezničke nesreće u Rudinama obilježit će se ispred Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

Obilježavanju će nazočiti predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Dražen Ratković, članovi uprava HŽ Infastrukture i Carga Ivan Vuković i Vlado Hanžek te načelnik Sektora za željeznički promet i žičare Danijel Krakić.

Na polaganju vijenaca bit će i predstavnici lokalne samouprave i Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

U nesreći je poginulo šest osoba, a 55 je teže i lakše ozlijeđeno.

Županijski sud u Splitu 3. svibnja ove godine, zbog željezničke tragedije u Rudinama, nepravomoćno je na četiri godine zatvora osudio bivšega direktora HŽ-a Ivicu Medaka, a savjetnika u tvrtki Intrade Jozu Bazinu, kao stručnu osobu, nepravomoćno na tri godine zatvora jer je zbog njihovih propusta tzv. podni retardant ubrzao nagibni vlak koji je trebao zakočiti.

Preostala trojica optuženika: direktor tvrtke Intrade Ivan Tomašković, šef protupožarne zaštite HŽ-a u Splitu Drago Rogulj i vatrogasac stružačkoga DVD-a Branko Tišljar oslobođeni su krivnje zbog, kako je objašnjeno u presudi, nedostatka dokaza za Tomaškovića i Tišljara, a za Roguljevo je oslobađanje bila presudna njegova prijava mjerodavnima o onome što se događalo na robelu, pružnom vozilu koje je prošlo nedugo nakon nesreće nagibnog vlaka.

Suđenje za tu tragediju počelo je u siječnju 2011., a sudsko je vijeće ispitalo članove obitelji poginulih te mnoge druge svjedoke, među kojima i vještake Centra za forenzička ispitivanja Ivan Vučetić iz Zagreba. Prema njihovim nalazima, glavni uzrok iskliznuća nagibnoga vlaka jest američki retardant kojim se prskala pruga u Rudinama.

Optuženici su tijekom cijeloga sudskog postupka tvrdili kako nisu krivi te da su o propuštanju nagibnoga vlaka nakon prskanja pruge nepropisnim retardantom odlučivale druge osobe u HŽ-u.

Obiteljima poginulih putnika u toj željezničkoj nesreći Hrvatske željeznice isplatile su 3,9 milijuna kuna, a ozlijeđenima 1,2 milijuna kuna. Šteta na vlaku, utvrđeno je tijekom sudskog postupka, bila je 28 milijuna kuna.

PIŠE: HRT

FOTO: Ivo Cagalj Pixsell

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.