Aromatizirane kave

: Dodavanje raznih aroma radi poboljšanja okusa kave poznato je stoljećima. Kardamon i cimet tradicionalno se dodaju na Srednjem istoku još od početka upotrebe ovog napitka. Danas se svijetom širi novi trend egzotičnih okusa kave koji je počeo u Americi, a zatim je prihvaćen i u Europi. Aromatiziranje kave provodi se u fazi prženja. Pržena zrna se prskaju posebnim uljima koje sadrže različite arome kao što su: vanilija, havajski lješnjak, čokoladna karamela, mandarina, malina, jagoda maslac, badem itd.

ČISTITI NOŽEVE

Najveći problem nastaje kad aromatizirana kava uđe u mlin, jer kasnije mljevena zrna poprimit će dio njene zaostale arome. Iz ovog razloga je komplicirano koristiti aromatizirane kave u barovima i za svaku aromu imati poseban mlinac, što dodatno poskupljuje pripremu i otežava posao. Ako poželimo promjeniti aromu u određenom mlincu, trbalo bi skinuti noževe dobro ih očistiti da nova kava ne bi dobila aromu prethodne.

Jednostavnija varijanta je aromatizirani napitak od kave, što podrazumjeva dodavanje arome nakon pripreme kave ili dok se kava kuha. Ovaj način konzumiranja poprilično je raširen u Americi i nekim zemljama srednje Europe. Uz klasični espresso sve se više konzumira i aromatizirani espresso – amaretto, irska krema, francuska vanilija i toplo mlijeko. Kod nas je poprilično raširen aromatizirani napitak od instant kave i mlađa populacija ga sve više konzumira. Popularne vrečice nescaffea sa različitim okusima i dodanim šećerom potrebno je samo preliti vrelom ili toplom vodom i napitak je gotov u tren oka. Vrlo je jednostavan za kućanstva pogotovo u rano jutro prije odlaska u školu ili na posao kad nemamo mnogo vremena. Ipak moramo imati na umu da su takve kave prepune aditiva i pojačivača okusa, te raznih drugih industrijskih dodataka. Instant kave se uglavnom rade od lošijih sorti koje se ne mogu prodati na redovnom tržištu, pa se kuhaju dehidriraju i prodaju sa dodacima aroma. Takve smijese imaju samo oko 11% kave, i možemo se slobodno zapitati, da li uopće pijemo kavu ili ne. Jedna stvar se ipak mora priznati, a to je primamljiv okus i miris, te jednostavnost pripreme.

NAJBOLJA OPCIJA

Moje je mišljenje da je pravi espresso ili capuccino pripravljen od kvalitetnih zrna i na pravi način uz sve potrebne parametre najbolja opcija. Prirodan miris takve kave je najbolji i zato ako je kava kvalitetna nemamo potebu za dodacima i aromama, jer ako je espresso savršen to je prava umjetnost, a ne neki tajni recept izmješan u samo proizvođaču poznatim omjerima.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.