Kavovine

Kava je danas postala vrlo dostupan i raširen proizvod, ima prihvatljivu cijenu i može se nabaviti svugdje. Međutim, nije uvijek bilo tako. U pojedinim razdobljima do kave se dolazilo jako teško. Razlozi su bili opća oskudica i siromaštvo, ratovi, ali i razne administrativne zabrane. Smatrana je luksuznim pićem i bila je vrlo skupa. To je bio poticaj mnogim pojedincima za pronalaženje sličnog jeftinijeg pića.

ZAMJENA ZA KAVU

Mnogi proizvođači su uložili mnogo truda kako bi razvili proizvod koji je donekle odgovarajuća zamjena za kavu. Uglavnom su uspjeli u postizanju izgleda, odnosno boje napitka, ali je okus bio puno drukčiji od izvornog okusa kave. Od početka 18. stoljeća lažna kava se proizvodila od prženih zrna slanutka, ječma, raži, korijena maslačka, krumpira i gorkih korjenastih dijelova raznog bilja. Koncem 19. stoljeća u Njemačkoj su korištene pržene smokve, a u SAD-u mješavina raži, jaja i kože bakalara. U mediteranskim zemljama ‘kava’ se spravljala od kestena pomiješanog sa maslinama i nekim vrstama repe. Kao zamjena korištene su i sjemenke šparoge. U Francuskoj je korištena neobična mješavina kestena, mrkve, ruže, korijena angelike, mažurana i gorke narančine kore.

Među uspješnijim zamjenama su cikorija i ječam kod nas poznati pod nazivom ‘divka’. Upotreba cikorije naglo je porasla u vrijeme napolitanskih ratova, jer je uvoz kave u Europu bio onemogućen. Osušeni i prženi korijen cikorije stekao je veliku popularnost u sjevernoj Francuskoj, gdje ova biljka dobro uspijeva. Napitak od pržene cikorije ubrzo je stekao popularnost diljem Europe. Sličnost okusu prave kave cikoriji daje sastojak inulin, iz kojeg se prženjem oslobađaju šećeri i niz gorkastih aroma. Kava od ječma izvorno se pila u Mađarskoj, a preuzeli su je talijani pod imenom ‘Caffe d’ orzo’.

GORČINA U OKUSU

Prženi ječam daje joj gorčinu i okus nagorenosti. Njemački župnik Sebastian Kneipp postao je poznat u 19. stoljeću po metodama liječenja vodom i po prženom ječmu od kojeg je pripremao zamjenski napitak za kavu.

Zamjensku kavu u ili kako još neki zovu „kavovina“ stavio sam u ponudu prije skoro tri godine i imam nekoliko gostiju koji je svakodnevno konzumiraju i to uglavnom iz zdravstvenih razloga. Bez obzira od čega bile napravljene, zamjene za kavu nikada ne mogu doseći okus i aromu prave kave.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.