Digitalna rendgenska dijagnostika kod životinja

veterinar

Pas može progutati nevjerojatne stvari! Sve je dobro dok gutaju stvari koje su probavljive pa to ne stvara veće probleme. Tako će na primjer manji komadići drva, mekše plastike, aluminijsko pakiranje paštete i slične stvari proći neopaženo kroz probavni trakt psa.
Do problema dolazi onda kada pas proguta veće komade neprobavljivog materijala kao što su kamen, kesten, šiška čempresa, razne loptice i plastične igračke, čepove plastičnih boca, te dijelove gumenih igračaka. Strano tijelo može progutati pas bilo koje životne dobi no najčešće se radi o mladim psima.
U kliničkoj dijagnostici ovih i mnogih drugih (posebno ortopedskih)oboljenja u veterinarskoj praksi neophodna je radiološka pretraga kao pomoćna dijagnostička metoda. Redovito se koristi u dijagnostici bolesti i ozljeda unutarnjih organa grudne i trbušne šupljine. Temeljna je pretraga za dijagnosticiranje genetski uvjetovanih oboljenja koštanog sustava (displazije lakta i kuka), kao i kod utvrđivanja posljedica trauma mekih (ruptura mokraćnog mjehura, ruptura slezene, krvarenja u plućima, dijafragmatska hernija, pneumothorax), i koštanih tkiva-fracture. Gotovo je obvezatna metoda kontrole i praćenja cijeljenja kostiju nakon osteosinteza.
Napokon nakon dugotrajnog postupka ishodovanja svih dozvola u Veterinarskoj ambulanti u Vodicama instaliran je novi digitalni rendgen ( u hrvatskoj veterinarskoj medicini ima ih samo 3).
Za razliku od analognog, digitalni rendgen predstavlja novu tehnologiju radiološkog snimanja koja omogućuje da uporabom minimalnog zračenja i bitno skraćenim trajanjem ekspozicije dobijemo sliku izvrsne kvalitete. To doslovno znači da možemo napraviti više desetaka digitalnih snimaka, a da pri tome budete izloženi istoj količinu zračenja kao prije za jednu analognu, čime je značajno povećana sigurnost kako za pacijenta tako i za osoblje.
Uz to ovakva moderna digitalna tehnologija omogućuje iznimnu preciznost, što je od velikog značaja za dijagnostičara, te trenutan prikaz slike na monitoru, tako da je izbjegnuto nepotrebno gubljenje vremena za razvijanje.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.