Dosadna šibenska zima

Dogodila se ljubav na prvi pogled. Napokon sam na brodu koji je baš po mojoj mjeri, mada tek privremeno i kratko, no mojoj sreći nema kraja – biti u gradu kojeg voliš i raditi ono što želiš! Paradoks je u tome što kad sam na brodu uopće nemam osjećaj da sam u Šibeniku i to je dobro. Strani članovi posade, no iznimno kulturni i ljubazni s obzirom na to s kakvima sam se sve susretala. Brod prekrasno jednostavog interijera, bez onog ultra kičastog sjaja gdje ti sunčane naočale više trebaju dok si unutra, nego vani. To je to! Al, nažalost, samo nakratko. ‘Sve što je lijepo kratko traje’ i ja sa svojojm situacijom potvrđujem ovu poslovicu. U pauzi razgovaram s posadom i onako znatiželjno ih propitujem kako im je biti u Šibeniku na zimskom vezu, što im se sviđa, što ne sviđa? Oni, kao i posada s drugih brodova koje su kod nas vezane daju mi jedinstveni odgvor: ‘Dosadno nam je u Šibeniku, puno je bolje biti u Tivtu u Crnoj Gori’. A ovaj odgovor itekako ima i opravdanje.

BOLJA JE CRNA GORA

Potpuno ih razumijem jer i sama sam vidjela marinu u Tivtu kao i sve ostale po Mediteranu. Nije najveći naglasak na dosadi zimovanja u Šibeniku sam zimski period, već i sadržaji u samoj marini i u gradu. Šokirani su kako u marini više niti dućana nema, pa tek po svježi kruh se mora do obližnjeg shopping centra. Nema gym-a tj. teretane, trafike, kojeg kafića više, a sama marina je skroz van centra grada pa su im vikend izlasci tek po onim mjestima koja su im najbliža. Šale se kako im je još najbolji izlazak u shopping centar jer ni sami ne razumiju kako su djevojke ‘skockane’ tj. uređene da bi šetale po trgovačkom centru. Čude se da pored obale i prekrasnog pogleda na kanal ljudi satima ispijaju kavu u zatvorenom prostoru trgovačkog centra. Nama je to očito normalno, strancima baš i nije. U Šibeniku su manje-više sve već vidjeli i posjetili što se vidjeti dalo, tako da u slobodne vikende uglavnom istražuju ostale dijelove Hrvatske koje itekako hvale. Hvale oni i ljepotu Šibenika kao grada te ljubaznost građana, ali van Šibenika je ipak bolja ponuda u svakom smislu, od kulturološke do ugostiteljske. Stranci nikako ne razumiju političku situaciju u našoj zemlji, a s obzirom da ni ja sama ne mogu razumijeti istu, tu temu elegantno preskočimo i o politici ne pričamo. Šta se tu uopće ima za reći, kad i stranci vide kako nam je, a čim se i počne o istoj i pričati meni samo ‘živci skaču i kosa mi se na glavi diže’ od cjelokupne situacije. Komentiraju kako Šibenik ima veliki potencijal biti grad za kulturni turizam, više nego za onaj standardni komercijalni turizam. Oduševljeni su starinama grada, utvrdama i palačama.

TURISTIČKA ZIMA

Ali isto tako kažu ako se Šibenik ima namjeru razvijati u turističkom smjeru da će nam trebati još dugi niz godina dok se to i ostvari. To kažu stranci kojima, vjerujem, nije niti malo lako biti zimi u Šibeniku. A što kažemo mi? Ja znam i sama kako mi je biti ovdje, a to već znadete i vi koji me poznajete osobno ili preko ove kolumne. A kako je vama? Što biste vi mijenjali na bolje u svom gradu, a što biste još više podržali, da uspije s radom i dalje? Da sam zimi brodom na zimovanju u rodnom gradu ja se ne bih bunila ni najmanje, jer ipak je ovo moj grad, moji su ljudi!

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.